2019-10-05 01:26:27
Φωτογραφία για Χάος και αιματοχυσία στο Ιράκ: «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», ζητά ο ισχυρός κληρικός Μοκτάντα Σαντρ
Ο ισχυρός και δημοφιλής σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς

συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι.

«Για να μην χυθεί κι άλλο ιρακινό αίμα, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ανέφερε σε επιστολή του ο Σαντρ, ο πρώην αρχηγός μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, το πολιτικό κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μοκτάντα Σαντρ ήταν ο πρώτος ηγέτης κόμματος που εξέφρασε τη στήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας των Ιρακινών. Το βράδυ της Τετάρτης κάλεσε τους πολυάριθμους υποστηρικτές του –που είχαν παραλύσει τη χώρα το 2016 με τις διαδηλώσεις τους κατά της διαφθοράς– να οργανώσουν «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες» στη χώρα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να διεξάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών», προσέθεσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ