2019-10-07 20:01:01
Φωτογραφία για Κ.Ζέρβας: Το «Βόρεια Μακεδονία» δεν μου βγαίνει ..τη λέω Σκόπια, τη λέω FYROM
Mια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην

εφημερίδα Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα,όπου -μεταξύ άλλων- ρωτήθηκε και για το πως προτίθεται να αποκαλεί ο ίδιος το γειτονικό κράτος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

– Μπορείτε να μου πείτε τρία - τέσσερα καλά πράγματα της θητείας Μπουτάρη;

– Δεν θέλω να ασχοληθώ με το τι έκανε ο Μπουτάρης, ο οποίος έκανε τον κύκλο του και θα αξιολογηθεί από άλλους πιο αρμοδίους από μένα σε βάθος χρόνου. Πιστεύω, πάντως, ότι, εάν είχε πιθανότητες να επανεκλεγεί, θα το προσπαθούσε. Από δημοσκοπήσεις φαινόταν πως η κατηφόρα του ήταν δίχως επιστροφή. Και καλά έκανε και δεν κατέβηκε.

– Το Euro Pride και το αποτεφρωτήριο νεκρών θα τα συνεχίσετε;

Το Euro Pride είναι κάτι που θα το αγκαλιάσω και θα βοηθήσω να το αγκαλιάσει όλη πόλη. Είναι μια εκδήλωση που μπορεί να φέρει 50.000 κόσμο. Θέλω να είναι μια μεγάλη γιορτή. Ως προς το αποτεφρωτήριο, ήμουν εκείνος που το είχα εισηγηθεί και προφανώς θα συνεχίσω τις προσπάθειες.


«Να μην τα ακούω αυτά που λέγονται για το πόσο ανοίχθηκε η πόλη κ.λπ. Βρείτε μου έναν Αμερικανό τουρίστα στη Θεσσαλονίκη. Το ότι κάποιος ταξιδεύει για να προβάλλεται και χρησιμοποιεί αυτή την προβολή για εντός έδρας αποδοχή για μένα δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο», λέει ο κ. Ζέρβας.

Μπορώ εύκολα να βγω στα πρωτοσέλιδα, αλλά δεν είναι επιδίωξή μου

Το άνοιγμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, FYROM ακόμα τότε, του Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις και αντιδράσεις, που κορυφώθηκαν με τον ξυλοδαρμό του από ακραίους φανατικούς στον Λευκό Πύργο, για τη θέση του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε υπουργός Εξωτερικών, ούτε Τουρισμού, ούτε εγώ πιστεύω τόσο πολύ στη διπλωματία των πόλεων. Αν θέλετε, είμαι και λίγο πιο ευαίσθητος σε πατριωτικά και εθνικά θέματα. Θεωρώ ότι έπρεπε να αφουγκραζόμαστε την Ιστορία και το συναίσθημα της πόλης σε κάποια θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας. Θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία».

– Υπάρχει πλέον μια συμφωνία την όποια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, μολονότι δεν θα την υπέγραφε, θα την εφαρμόσει. Εσείς θα την εφαρμόσετε σε ό,τι σας αναλογεί;

– Εχω δηλώσει ότι εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, θα δουλέψουμε ώστε οτιδήποτε εμφανίζεται ως μακεδονικό ανά τον κόσμο να έχει αναφορά στην Ελλάδα και όχι στη δημοκρατία… των Σκοπίων.

– Πώς το αποκαλείτε εσείς το γειτονικό κράτος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

– Εμένα το «Βόρεια Μακεδονία» δεν μου βγαίνει εύκολα.

– Και πώς τη λέτε δηλαδή;

– Ε, τη λέω Σκόπια, τη λέω FYROM, τη λέω – Αν αν σας προσκαλέσει ο Ζάεφ να επισκεφθείτε τη χώρα του, θα πάτε;

– Θα το αφήσω για το μέλλον.

– Αν σας καλέσει ο δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων ή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, θα ανταποκριθείτε; Δεν είναι πολιτικοί, συνάδελφοί σας είναι.

– Κοιτάξτε, το θέμα της Τουρκίας και το θέμα με της βορείου γείτονός μας δεν είναι το ίδιο.

– Εχουμε όμως ανοικτές «πληγές» και με τους δύο.

– Είναι θέμα ιεραρχήσεων. Για εμένα το σημαντικό είναι να μείνω στην πόλη ή να πηγαίνω εκεί όπου θα δουλέψω προς το συμφέρον των θεμάτων της πόλης και όχι αυτό που έκανε ο προκάτοχός μου για να βγω στα πρωτοσέλιδα. Ξέρετε, πολύ εύκολα μπορεί ο Ζέρβας να βγει στα πρωτοσέλιδα, ακόμα και στον ξένο Τύπο. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μου. Το θέμα είναι να κάνω τα ταξίδια εκείνα, τις επαφές εκείνες που θα βοηθήσουν στο κυκλοφοριακό, για παράδειγμα.

Τα αρχαία και η πόλη

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια προικισμένη πόλη με 24 αιώνες πολιτισμού. Οπου να σκάψεις κάτι θα βρεις. Αγαπώ και σέβομαι τα αρχαία περισσότερο από πολλούς, αλλά αυτό το πράγμα στην πόλη μας, να τρέμουμε να κάνουμε οποιοδήποτε έργο γιατί έρχεται η αρχαιολογία και λέει στοπ, πρέπει να σταματήσει. Εγώ δεν θέλω να μείνουμε μια πόλη εγκαταλελειμμένη, που να έχει τα αρχαία της, να τα βλέπεις αλλά να μην μπορείς να ζήσεις και να αναπτυχθείς, για να έρχονται οι επισκέπτες να βγάζουν μια φωτογραφία και να φεύγουν. Θέλω μια πόλη ζωντανή, άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιολογούνται αυτές οι εργασίες και να δεσμεύονται οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή τους θα έχει συγκεκριμένο κόστος, χρόνο και αποτέλεσμα».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ