2019-10-08 11:31:09
Φωτογραφία για Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: «Αγκάθι» η χρονική διάρκειά της
Σε «αγκάθι» έχει εξελιχθεί η οριστικοποίηση της χρονικής διάρκειας ισχύος που θα έχει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement –

MDCΑ), μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι δύο πλευρές αν και έχουν συμφωνήσει σε όλα σχεδόν τα βασικά της σημεία, εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής της.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ζητούν η συμφωνία να έχει πενταετή ισχύ, με την ελληνική πλευρά επί του παρόντος να διατυπώνει κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες όμως θεωρείται ζήτημα χρόνου να ξεπεραστούν προκειμένου, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους, η MDCΑ να μπει σε φάση υλοποίησης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εξάλλου αποτέλεσε και ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλιμάκιο της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στον 2ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχοντας ως επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή του αμερικανικού Πενταγώνου για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, κ. Άντριου Βίντερνιτς, συναντήθηκαν τόσο με τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή αντίστοιχα, όσο και με τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστο Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίντερνιτς υπέβαλε εκ’ νέου στους συνομιλητές του τις αιτιάσεις των ΗΠΑ με βάση τις οποίες η ελληνοαμερικανική συμφωνία θα πρέπει να έχει ισχύ για τα επόμενα, τουλάχιστον, 5 έτη με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων, επ’ αόριστον. Παράλληλα όμως με το ζήτημα του χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας, στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων βρέθηκε και η πορεία υλοποίησής της με βάση τις προτεραιότητες της κάθε χώρας αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες και απειλές που δέχεται κάθε μία από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων στο Πεντάγωνο οι δύο πλευρές συνομολόγησαν στην υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» που θα ορίζει με σαφήνεια το χρόνο αλλά και τον τρόπο υλοποίησης των όσων προβλέπει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Να σημειώσουμε εξάλλου πως μέχρι και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εδράζονταν σε ζητήματα κυρίως νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως. Η χώρα μας, μέσα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, απέβλεπε να αντλήσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορούσε από την παραχώρηση επιπλέον -πέραν της Σούδας- τριών βάσεων (Βόλος, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη), στους αμερικάνους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο αλλά και συνολικά στην Ν.Α Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανοί επεδίωκαν να λάβουν όσες περισσότερες διευκολύνσεις μπορούσαν ως προς την επιχειρησιακή αξιοποίηση του συνόλου των επί ελληνικού εδάφους βάσεών τους, μέσω της βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών τους αλλά και τη δημιουργία νέων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ