2019-10-08 12:03:29
Φωτογραφία για Νέες συντάξεις ΕΦΚΑ και αποφάσεις Σ.τ.Ε.
Γράφει ο Εθύμιος Γκιτέρσος, της 24ης σειράς ΣΤΥΑ

Με τη δημοσιοποίηση, ανάρτηση του νέου μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης, μέσω ΕΦΚΑ -αφορά μόνο τον Ιανουάριο 2019 (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη + προσωπική διαφορά)- προβληματισμός, ανησυχία, καχυποψία, αμφιβολίες, αλλά και αδιαφορία, μίσος και οργή έχουν κυριεύσει την πλειοψηφία των συνταξιούχων συναδέλφων αποστράτων. Αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα του επανυπολογισμού (τι θα γίνει με την επιστροφή του δεύτερου 50%, που στην ουσία δεν δόθηκε ποτέ, δεν ενσωματώθηκε στη σύνταξη και δεν εκδόθηκε νέα Συνταξιοδοτική Πράξη αναπροσαρμογής της σύνταξης;).

Έρχονται αντιμέτωποι με λάθη και αδικίες (χρήση διαφορετικών μισθολογίων για τον υπολογισμό), δηλαδή, έλλειψη βασικών ενημερωτικών στοιχείων (ποιες συντάξιμες αποδοχές χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό;).

Ο κάθε συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπόψη και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της δικής του σύνταξης. Πώς λοιπόν θα μπορέσουν να προσφύγουν και να ασκήσουν τη νόμιμη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ενώπιων Αρχών και Δικαστηρίων;


Αλλά και το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης του νέου μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης, είναι η πλήρης «νομιμοποίηση» όλων των μνημονιακών περικοπών και το οριστικό πετσόκομμα  των συντάξεων. Προοίμιο των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. που ακολούθησαν την 4 Οκτ. 2019.

Αγνοήθηκαν οι δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), αν και έχει κριθεί αντισυνταγματική, παραμένει και τα «δώρα» εξαφανίσθηκαν. Το εφάπαξ  κάθε χρόνο βαίνει μειούμενο.

Εφεξής, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα ζούμε με το άγχος και τον κίνδυνο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τις ψαλιδισμένες, σε ποσοστό 20%+ συντάξεις!

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η οργή περισσεύει. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι όποιες παρεμβάσεις, δικαστικές και νομοθετικές, γίνονται με χειρουργική ακρίβεια, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε και εξελίσσεται προφανής σχεδιασμός για την πτώχευση των συνταξιούχων και όχι μόνον, και για τη δικαίωση των μνημονιακών πολιτικών και των εκπροσώπων τους.

Είδε βράβευση Μοσκοβισί, Μ. Ντράγκι κ.λπ.

Προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου συνολικά. Ήταν ένα δίκαιο και ώριμο αίτημα όλων των συνταξιούχων και των αδιάλειπτων αγώνων τους, για μη επανυπολογισμό των συντάξεων και τον τεμαχισμό τους. Τώρα η κυβέρνηση δε μιλάει για κατάργηση του νόμου, αλλά των συγκεκριμένων διατάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Σ.τ.Ε.

Ο κ. Βρούτσης και οι πολιτικές του νομιμοποιήθηκαν και εκσυγχρονίζονται, πολεμώντας τον επαίσχυντο για το λαό ν. Κατρούγκαλου και στη μέση είμαστε εμείς, ο λαός, στη μέγγενη των μνημονίων.

Η κα Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της στον Τύπο την 4/10/19, αγαλλιά που το Σ.τ.Ε. αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Προτρέπει δε την παρούσα κυβέρνηση να διορθώσει το νόμο, με την προσκόμιση στο Σ.τ.Ε. της σχετικής αναλογιστικής μελέτης για τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να είναι έννομες οι περικοπές τους! Έτσι κερδίζεται η «ηροστράτειος δόξα».   

Ζοφερή είναι πράγματι η κατάσταση για εμάς, αλλά και για όλο τον απλό λαό.

Το ξέρουμε καλά και από παλιά, πως τίποτα δεν θα μας χαρισθεί, από κανέναν. Για να ξανάρθει η ελπίδα και το χαμόγελο στον άνθρωπο της εργασίας και του μόχθου, πρέπει να παλέψει. Και νίκες κερδίζονται μόνο στο πεδίο της κοινωνικής μάχης.

Αθήνα, 7/10/2019

Ευθ. Γκιτέρσος

Απόστρατος ΠΑ
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ