2019-10-08 23:32:23
Φωτογραφία για Guardian: Πιθανή νέα παράταση από την ΕΕ για συμφωνία Brexit μέχρι το καλοκαίρι
Μετά τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για την αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop  Το «παιχνίδι» του Brexit εξελίσσεται με κινήσεις

απόρριψης από τη στιγμή που Κομισιόν και Βερολίνο δεν συμφωνούν με τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για την αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop. Το αδιέξοδο ανάμεσα στις συνομιλίες Λονδίνου - Βρυξελλών είναι και πάλι ορατό. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, η ΕΕ σχεδιάζει να δώσει άλλη μια προθεσμία στη Βρετανία και να προτείνει νέα ημερομηνία για την εξεύρεση συμφωνίας.

Το όριο θα είναι ο Ιούνιος, αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι προειδοποιήσεις φτάνουν και πάλι από τις Βρυξέλλες: «Το διακύβευμα δεν είναι το ποιος θα κερδίσει ένα ανόητο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Τwitter, απευθυνόμενος στον Τζόνσον.


«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και της Βρετανίας, όπως και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε μια συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε ανάκληση. Πού πάτε;», ανέφερε ακόμη ο Τουσκ για το Brexit.

Στο Βερολίνο απέρριψαν τα όσα ισχυρίστηκε η Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνομιλία Τζόνσον- Μέρκελ. «Είναι απολύτως απίθανο η τηλεφωνική επικοινωνία να έγινε με τον τρόπο που ανέφεραν τα βρετανικά ΜΜΕ. Θα ήταν ενάντια σε όλες τις αρχές που έχει ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια, αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την ηγεσία της ΕΕ. Αν η Μέρκελ επέμενε στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση αυτό θα παραβίαζε απόλυτα αυτές τις αρχές», τόνισε ο Ντέτλεφ Σέιφ, το στέλεχος του CDU που ασχολείται με το Brexit.

Εξάλλου, σημειώνει ο Guardian, η Γερμανία είναι από τις πιο ισχυρές φωνές υπέρ του να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός στο Βερολίνο για την πρόταση του Τζόνσον, αλλά η στάση της Μέρκελ ήταν πάντα θετική. Να βρεθεί περιθώριο για συμβιβασμό», τόνισε ο Σέιφ.

«Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ο Τζόνσον προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα στο οποίο θα κατηγορεί τη Γερμανία για ένα άτακτο Brexit. Το να υπάρχει ενημέρωση για μια εμπιστευτική συνομιλία με τέτοιο τρόπο είναι κάτι εντελώς αντιεπαγγελματικό και εξοργιστικό για όποιον εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ