2019-10-15 18:43:52
Φωτογραφία για Πώς η εμφάνιση των κοριτσιών γίνεται εμπόδιο στην εκπαίδευση
Ένα στα έξι κορίτσια δεν πηγαίνει στο σχολείο εξαιτίας της εμφάνισής του - Η έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία με τα απογοητευτικά αποτελέσματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού που ήταν στις 11 Οκτωβρίου, το βρετανικό Marie Claire, δημοσίευσε μια έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Plan International Uk (ασχολείται με την προώθηση δικαιωμάτων των παιδιών και την ισότητα των κοριτισιών σε όλο τον κόσμο) που έχει να κάνει με την εμφάνιση και την εκπαίδευση.

Tα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, είναι συγκλονιστικά. Ένα στα έξι κορίτσια, εξαιτίας των ανησυχιών που έχει για την εικόνα του απουσιάζει από το σχολείο και βάζει την εκπαίδευσή του σε δεύτερη μοίρα.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1000 κορίτσια, ηλικίας 14 – 21 και διαπιστώθηκε ότι μια τεράστια πλειοψηφία πιέζεται κι ανησυχεί ώστε να έχει μια συγκεκριμένη εικόνα. Το 89% των κοριτσιών παραδέχτηκε ότι αισθάνεται πίεση να έχει ένα συγκεκριμένο τύπο προσώπου και σώματος, ενώ το 25% παραδέχτηκε ότι αισθάνεται ντροπή κι αηδία με τον σωματότυπό του.


Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, υπερισχύουν συντριπτικά και κρατούν τα κορίτσια πίσω από την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία και στην αξιοποίηση των δυνατότήτων τους. Το 19% απέφυγε τις δημόσιες ομιλίες για τις ανησυχίες της εικόνας του σώματος, το 9% δεν έδωσε το παρών σε συνεντεύξεις για δουλειά, ενώ το 27% επιλέγει να μην βγαίνει καν από το σπίτι.

Το 57% ανησυχεί για την εικόνα του στο σχολείο ή στο κολλέγιο κάθε εβδομάδα και το 39% για την εικόνα του στο σχολείο καθημερινά. Το 69% απέφυγε τουλάχιστον μια κοινωνική, σχολική ή εργασιακή δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με το σώμα του. Αυτό ισοδυναμεί με 2,030,706 κορίτσια, ηλικίας 14 εως 21 και φυσικά είναι απαράδεκτο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βγήκαν στην επιφάνεια πολλές ιστορίες κοριτσιών που έχουν δεχτεί bullying για την εμφάνισή τους. Το Plan International Uk καλεί την κοινωνία να αναγνωρίσει τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος, ως ζήτημα ανισότητας των φύλων, που επηρεάζει την ικανότητα των κοριτσιών να φτάσουν στην πιο δυναμική εκδοχή τους, πέρα των βλαβερών επιπτώσεων που έχουν στην αντίληψή τους, για τον τρόπο που φαίνονται.

Σήμερα, ο οργανισμός ζητά από όλους τους πολίτες να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να εκπληρώσουν τα στόχους και τα όνειρά τους, χωρίς να μένουν πίσω εξαιτίας της ανησυχίας που έχουν για την εικόνα τους. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, συγχαίροντας κανείς μια φίλη, την αδελφή ή την κόρη του για το ποια είναι και πώς δείχνει κι επιβραβεύοντάς τη για κάτι που κατάφερε, δίχως να γίνεται ποτέ εμπόδιο η εικόνα της. Ακόμη μπορεί κανείς να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στα κορίτσια του Plan International UK, μέσω του www.plan-uk.org/pledge.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ