2019-10-15 20:32:50
Φωτογραφία για «Μισόλογα» από την UEFA για τις προκλήσεις Βούλγαρων και Τούρκων
Αρκετές ώρες αμετά τα ρατσιστικά και εθνικιστικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σε Σόφια και Παρίσι αντίστοιχα η UEFA πήρε θέση μένοντας όμως σε... ευχολόγια - Από τις εκθέσεις

παρατηρητών, διαιτητών θα εξαρτηθεί το αν ανοίξει πειθαρχική διαδικασία για Βούλγαρους και Τούρκους

«Η οικογένεια του ποδοσφαίρου πρέπει να συνεργαστεί με τις Κυβερνήσεις προκειμένου να διεξάγουμε από κοινού πόλεμο εναντίον των ρατσιστών και να περιθωριοποιήσουμε τις απεχθείς απόψεις τους».

Η UEFA έσπασε την... σιωπή της και με επίσημη ανακοίνωση-δήλωση του προέδρου της Αλεξάντερ Τσέφεριν κάλεσε την ποδοσφαιρική κοινωνία να κηρύξει τον πόλεμο στον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Κι αφού βγήκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, όλοι ησύχσαν και πλέον κανείς δεν φοβάται ότι θα ακούσουμε ξανά σε κάποιο ποδοσφαιρικό γήπεδο ήχους μαϊμουδων (όπως έγινε στη Σόφια κατά τη διάρκεια του αγώνα Βουλγαρία-Αγγλία) ή δεν θα δούμε κάποιους να χαιρετούν ναζιστικά (στο ίδιο γήπεδο συνέβη και αυτό) ή να χαιρετούν στρατιωτικά (όπως έκαναν όλοι οι ποδοσφαιριστές της Τουρκίας στα δύο τελευταία ματς και όλοι οι Τούρκοι φίλαθλοι στο Παρίσι).


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πέρα από την αργή και καθυστερημένη αντίδραση της δεν επεισε και κανέναν με τα κλισέ που χρησιμοποίησε στην τοποθέτηση όπου φρόντισε να υπενθυμίσει μεταξύ άλλων ότι είναι η μοναδική ομοσπονδία που έχει τιμωρήσει αθλητή με ποινή 10 αγωνιστικών λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς.

«Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες από μόνες τους δεν μπορούν να νικήσουν αυτή τη μάχη και χρειάζεται η συνεργασία των Κυβερνήσεων», αναφέρει σε κάποιο άλλο σημείο ο πρόεδρος της UEFA ξεχνώντας ότι η Ομοσπονδία της οποίας ηγείται δεν επιτρέπει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ποδοσφαιρικά θέματα Αναλυτικά η ανακοίνωση-δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

"Υπήρχαν φορές, όχι πολύ καιρό πριν, όταν η οικογένεια του ποδοσφαίρου θεώρησε ότι η μάστιγα του ρατσισμού ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Τα τελευταία δύο χρόνια μας έχουν διδάξει ότι αυτή η σκέψη ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, εφησυχασμός.

Η άνοδος του εθνικισμού σε ολόκληρη την ήπειρο έχει πυροδοτήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και μερικοί έχουν αναλάβει να σκεφτούν ότι ένα ποδοσφαιρικό πλήθος είναι το σωστό μέρος για να δώσει φωνή στις τρομερές απόψεις τους.

Ως διοικητικό όργανο, γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να κερδίσουμε κανένα διαγωνισμό δημοτικότητας. Όμως, ορισμένες από τις απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με την προσέγγιση της UEFA για την καταπολέμηση του ρατσισμού απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Η UEFA, σε στενή συνεργασία με το δίκτυο FARE (Football Against Racism Europe), καθιέρωσε το πρωτόκολλο τριών σταδίων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Οι κυρώσεις της UEFA είναι από τις πιο δύσκολες στον αθλητισμό για τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των οποίων οι υποστηρικτές φέρονται ρατσιστικά στους αγώνες μας. Η ελάχιστη κύρωση είναι το μερικό κλείσιμο του γηπέδου - μια κίνηση που κοστίζει στους οικοδεσπότες τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες σε χαμένα έσοδα και αποδίδει στίγμα στους υποστηρικτές τους.

Η UEFA είναι το μόνο σώμα ποδοσφαίρου που αποκλείει τον παίκτη για δέκα αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά - το πιο σοβαρό επίπεδο τιμωρίας στο παιχνίδι". Πιστέψτε με, η UEFA δεσμεύεται να κάνει ό, τι μπορεί για να εξαλείψει αυτή την ασθένεια από το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας.

Γενικότερα, η οικογένεια του ποδοσφαίρου - όλοι από τις διοικήσεις μέχρι τους παίκτες, τους προπονητές και τους οπαδούς - πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και ΜΚΟ για να διεξάγουμε πόλεμο στους ρατσιστές και να θέσουμε τις αποτρόπαιες απόψεις τους στα περιθώρια της κοινωνίας.

Οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, μόνο όταν συνεργαστούμε στο όνομα της ευπρέπειας και της τιμής θα σημειώσουμε πρόοδο».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ