2019-10-16 22:53:21
Φωτογραφία για Γερμανία: Σε δίκη 93χρονος πρώην φύλακας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης
Ο 93χρονος θα δικαστεί στο Αμβούργο, καθώς κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία

5.230 ατόμων – Ήταν φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, που δημιούργησαν οι Ναζί στην Πολωνία

Σε δικαστήριο στο Αμβούργο θα οδηγηθεί την Πέμπτη ένας 93χρονος πρώην φύλακας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ στην Πολωνία, το πρώτο που δημιούργησαν οι Ναζί εκτός Γερμανίας.

Η δίκη θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία ποινική υπόθεση που σχετίζεται με πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο 93χρονος, που σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ ονομάζεται Bruno D ήταν 17 ετών όταν προσχώρησε στα SS και στο Τάγμα Τάξης Θανάτου, που βρισκόταν στο στρατόπεδο, που βρίσκεται σήμερα κοντά στην πόλη Γκντανσκ στην Πολωνία.

Μεταξύ Αυγούστου 1944 και Απριλίου 1945, ο Bruno D κατηγορείται ότι ήταν συνεργός στη δολοφονία 5.230 ατόμων. Ανάμεσά τους 5.000 αιχμάλωτοι που έπεσαν θύματα μιας επιδημίας τυφού, λόγο της άρνησης για πρόσβαση σε τρόφιμα, νερά και φάρμακα, καθώς και των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Επίσης, περιλαμβάνονται 200 άτομα στους οποίους πέταξαν αέριο Zyklon B και 30 άτομα που εκτελέστηκαν με συσκευή ειδικά κατασκευασμένη για θανάτωση με βολή στον λαιμό.


Κάθε συνεδρίαση θα διαρκεί μέχρι δύο ώρες

Οι εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι οι φρουροί, εμποδίζοντας τους φυλακισμένους να διαφύγουν, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο επιτρέποντας τη διεξαγωγή μαζικών δολοφονιών στο Στούτχοφ, όπου περίπου 54.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν τις 9 Μαΐου 1945, όταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης απελευθερώθηκε από συμμαχικές δυνάμεις.

Ο 93χρονος συνεργάστηκε με τους ανακριτές, στους οποίους μίλησε 8 φορές. Γιατρός έκρινε ότι είναι ψυχολογικά έτοιμος για τη δίκη, αλλά κάθε συνεδρίαση έχει σχεδιαστεί να μην διαρκεί πάνω από δύο ώρες.

Ο Bruno D αναφέρεται ότι ομολόγησε ότι άκουσε ουρλιαχτά και ότι γνώριζε τη φύση των δολοφονιών. «Γνώριζα ότι πιθανότατα ήταν Εβραίοι, που δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα και ότι βρίσκονταν εκεί μόνο επειδή ήταν Εβραίοι», είχε πει, σύμφωνα με την Welt.

Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι είναι ένοχος για συνέργεια σε δολοφονία. «Τι νόημα θα είχε εάν έφευγα, θα έβρισκαν κάποιον άλλον», αναφέρει η εφημερίδα ότι είπε.

Μεγάλη συμβολική σημασία για τα θύματα

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές διαφωνούν, θεωρώντας ότι ειδικά στα τέλη του 1944 θα μπορούσε να πολεμήσει στην ανατολική πλευρά, αντί να υπηρετεί ως φρουρός. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να πολεμήσει, καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με την καρδιά του.

Η δίκη θεωρείται υψηλής συμβολικής σημασίας για πολλά θύματα. Ωστόσο, δεδομένης της ηλικίας του Bruno D κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων, θα εμφανιστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, ενώ η υψηλότερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι 10 έτη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ