2019-10-18 22:21:28
Φωτογραφία για Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας: Ηχηρό «όχι» στα σχέδια Στεφανή
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρόθεση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή να προχωρήσει στη σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών, υπογράμμισαν εκπρόσωποι αποστράτων και εν ενεργεία στρατιωτικών στην πανελλαδική ημερίδα που διοργάνωσε χθες η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ).

Η ημερίδα αφορούσε σε τρέχοντα κλαδικά θέματα και στις εισηγήσεις, όπως και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, τονίσθηκε η αντίθεση του κλάδου στη δημιουργία σώματος υπαξιωματικών κατά τα αμερικανικά πρότυπα, καθώς και η ανάγκη ενότητας του κλάδου των εν ενεργεία στρατιωτικών που σήμερα έχει διασπασθεί σε δύο ομοσπονδίες.

Τις αντιδράσεις των υπαξιωματικών προκάλεσε η απόφαση του κ. Στεφανή να ζητήσει από τα Γενικά Επιτελεία να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τη σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών, επανεξετάζοντας και την εξελικτική πορεία των Υπαξιωματικών (με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Ανθυπασπιστή, ενώ υπό προϋποθέσεις ένα ποσοστό υπαξιωματικών θα προάγεται σε βαθμούς αξιωματικών). Σχέδιο με το οποίο συντάσσονται οι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς (ΕΑΑΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων εν ενεργεία Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) που εσχάτως μετέβαλε τη στάση της, υπέρ Στεφανή.


Στη χθεσινή ημερίδα δεν συμμετείχε, παρότι προσκλήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ (σ.σ. στην οποία ανήκει η ΕΣΠΕ Λάρισας), ενώ αντίθετα παρέστη αντιπροσωπεία της έτερης ομοσπονδίας της ΠΟΕΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ανέστη Τσουκαράκη, ενώ εκπρόσωπος της ΠΟΕΣ απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε την ανάγκη ενότητας του κλάδου.

Ενδεικτικό της αντίθεσης του κλάδου στα σχέδια Στεφανή, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρός της ΕΣΠΕΛ Θωμ. Ντιντιός από τους 783 ερωτηθέντες – μέλη της Ένωσης Λάρισας, «οι 740 τάχθηκαν ενάντια λέγοντας «όχι» ενώ άλλοι 43 ζήτησαν να εκφρασθούν αφού πρώτα δούνε ολοκληρωμένη την πρόταση του ΥΦΕΘΑ».

ΗΜΕΡΙΔΑ

Η ημερίδα -με συμμετοχή που «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» όπως τόνισαν οι διοργανωτές - έγινε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Olympus Terra στη Γιάννουλη και ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ντιντιός καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί που απηύθυναν, ο πρόεδρος της ΣΑΣ (ΣΑΣΤΥΑ) Δημ. Φαλτάιτς τονίζοντας πως «όλοι, πλην ΕΑΑΣ και ΠΟΜΕΝΣ ζητάμε την άμεση απόσυρση της πρότασης» επικρίνοντας τη στάση τους να μην συνυπογράψουν το κοινό ψήφισμα.

Ο πρόεδρος της ΣΑΣΜΥ, Ευάγγ. Στέφος τόνισε πως με το σχέδιο αυτό «στήνουν ταφόπλακα πάνω μας» ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας, Αντ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε «δυσοίωνες τις διαφαινόμενες εξελίξεις» ενώ μετέφερε μήνυμα του προέδρου της ΕΑΑΑ, Αθ. Μαργαρίτη.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΣΠΕ Μαγνησίας κ. Δερβίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαριτίδης και ο πρόεδρος της ΕΣΠΕ Σερρών, Αθ. Μακράκης.

ΕΝΟΤΗΤΑ

Εκ μέρους της ΠΟΕΣ, ο αναπλ. γενικός γραμματέας Δημ. Μεθενίτης τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος να ερχόμαστε αντιμέτωποι, πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας». Για να αντιπροτείνει, η σύσκεψη της Λάρισας «να επαναληφθεί στην Αθήνα με όλους συνδιοργανωτές, να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι», εννοώντας και τις δύο ομοσπονδίες των στρατιωτικών, ΠΟΜΕΝΣ και ΠΟΕΣ.

Για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις, στο πλαίσιο της ημερίδας για τα εξής θέματα: Υπουργική απόφαση για μεταθέσεις (Π. Μούστος), Χρόνος διοίκησης (Α. Βλαστουδάκης), Συνταξιοδοτικό καταταγέντων 90/92 (Γ. Λέντζιος), Ελαφράς υπηρεσίας (Δημ. Κοντούρης), Υγειονομικά (Γ. Κυλινδρής).

Στο Σώμα Υπαξιωματικών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΛ και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ, Θωμάς Ντιντιός, τονίζοντας ότι για το σχεδιαζόμενο Σώμα Υπαξιωματικών ρωτήθηκαν τα 783 μέλη της Ένωσης της Λάρισας και οι «οι 740 τάχθηκαν ενάντια λέγοντας όχι, ενώ άλλοι 43 ζήτησαν να εκφρασθούν αφού πρώτα δούνε ολοκληρωμένη την πρόταση» του υφυπουργού Άμυνας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ημερίδα συνεχιζόταν μέχρι αργά και αναμενόταν να ολοκληρωθεί με την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θα καταγράφονταν οι απόψεις όλων των παρευρισκομένων», ψήφισμα που σύμφωνα με τους διοργανωτές «θα αποσταλεί από την ΕΣΠΕΛ μέσω των νόμιμων διαδρομών στα κέντρα αποφάσεων, αποτυπώνοντας τον παλμό των Στρατιωτικών». Να σημειωθεί τέλος ότι στη χθεσινή ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη της ΕΣΠΕΛ και αντιδήμαρχοι, Αγιάς Π. Μπαρμπέρης και Τυρνάβου, Χρ. Μάμμος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΠΗΓΗ: https://www.eleftheria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ