2019-10-19 13:41:18
Φωτογραφία για Σκόπια:  Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ - Πολιτικό χάος μετά το ναυάγιο με την ΕΕ
Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο του της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Upd

Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα, το «ιστορικό»λάθος -όπως αποκάλεσαν ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας- προκάλεσε πολιτικούς κλυδωνισμούς στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Οι φήμες περί παραίτησης Ζάεφ ξεκίνησαν από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, το οποίο μετέδωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τις ξένες πρεσβείες. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την πρόθεση του Ζάεφ στην αδυναμία του να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας. Ακολούθησε, ωστόσο, επίσημη διάψευση από την κυβέρνηση στα Σκόπια.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός παρά να είναι ήσυχος δεν μπορεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν στη γείτονα, όπου είχε μπαράζ συναντήσεων και συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη και ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση που θα κρατήσει στο βέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του τηλεφώνησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και του ζήτησε να μην παραιτηθεί, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ξένοι ηγέτες, καλώντας τον να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ζάεφ φέρεται να επικοινώνησε με τους ομολόγους του στη Σουηδία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα, καθώς και με τον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ολοι τους επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της είναι σε πλήρη ετοιμότητα για μια ευρωπαϊκή πορεία, αλλά εξήγησαν πως κάποιες χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμες.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ