2019-10-21 09:43:06
Φωτογραφία για Σήμερα η απόφαση για ψήφο ή όχι στους απόδημους
Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι η σημερινή δεύτερη και, τελευταία εκτός απροόπτου, συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα ανάψει το «πράσινο φως» για να τεθεί σε ισχύ η ψήφος των αποδήμων.

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ παραμένουν επιφυλακτικοί και προσπαθούν να εντοπίσουν… την φάκα στην συναινετική πρόταση του κ. Θεοδωρικάκου. Ο οποίος έδειξε την Παρασκευή, με την επιστολή που απέστειλε στα κόμματα, ότι κάνει δεκτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει προτάσεις του ΚΚΕ ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι:

Να τεθεί χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα «έως 30 χρόνια».Να αποδεικνύεται η ενεργή οικονομική σχέση με το ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο το «κενό» ΑΦΜ.Και τα δύο κόμματα θέτουν ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθούν Συνταγματικά οι προϋποθέσεις. Διότι, όπως τονίζουν, σε διαφορετική περίπτωση θα καταπέσουν στο ΣτΕ με αποτέλεσμα ο νόμος που θα ψηφιστεί να ισχύσει γενικώς και χωρίς καμία δικλείδα.


Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι, αν χρειαστεί, να κάνει βήματα πίσω σε σχέση με την αρχική του θέση, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Η μόνη «κόκκινη γραμμή» που τίθεται, είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Πέραν των δύο παραπάνω προϋποθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει και την επιστολική ψήφο όσων κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία άσκησης του δικαιώματος της ψηφοφορίας, καθώς και την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12, με το τελευταίο αποτελεί και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα τρία αυτά σημεία, πάντως, όπως διαμηνύει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, είναι υπό συζήτηση και η κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινά επιθυμητή λύση. Να συμπεριληφθούν δηλαδή σημεία της δυνάμει συμφωνίας, όπως το χρονικό όριο απουσίας και η ενεργή οικονομική σχέση, στη Συνταγματική αναθεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, κατά κάποιους, μετατέθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής του άρθρου 54 για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. Κι αυτό παρότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι, επί της ουσίας, δεν θα ήταν αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένη από την υπόθεση, καθώς ήταν αυτή που, κατά το Μαξίμου, ξεκίνησε και προσπαθεί να φτάσει μέχρι τέλος την προσπάθεια να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη νομοθετική επεξεργασία της ψήφου των αποδήμων, ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει χάσει πόντους από την υπόθεση, καθώς είτε θα μείνει απομονωμένος από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν θα στηρίξει την πρόταση είτε να πει το «Ναι», αναγκαζόμενος, κατά την συγκεκριμένη ρητορική,  να συρθεί πίσω από το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης», δεδομένου ότι η αρχική της θέση ήταν να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς και όχι οι απόδημοι, με επιστολική ψήφο και χωρίς καμία προϋπόθεση. «Θα επιδιώξουμε τη συναίνεση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, αρκεί η όποια λύση να μην ανοίγει τον ασκό του Αιόλου επί θεσμικών θεμάτων αφενός, και αφετέρου να συνδεθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος», επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Αυτό άλλωστε ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματείας, ευθύς μετά την παραλαβή της επιστολής του κ. Θεοδωρικάκου.

Ο κ. Χαρίτσης, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πρώτη το θέμα της ψήφου των αποδήμων πέρυσι, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε: «Πριν από έναν μήνα στην Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης έταξε ψήφο στους πάντες. Τώρα πρέπει να εξηγήσει στους ομογενείς γιατί ανακρούει πρύμναν και βάζει όρους και προϋποθέσεις».

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής υπό τον κ. Θεοδωρικάκο, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τις προτάσεις των ΚΚΕ και Μέρα25 περί ενός συστήματος «κλειστής εκπροσώπησης». Σημειώνεται ότι το ΜΕΡΑ25 κατεβάζει, μάλιστα, το χρονικό όριο απουσίας στα εννέα χρόνια. Υπενθύμισε δε, ότι αντίστοιχη είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί και από το Σύνδεσμο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μια «βιώσιμη λύση, ώστε να δοθεί φωνή στους Έλληνες του εξωτερικού».

«The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ