2019-10-23 10:49:18
Φωτογραφία για ΙΣΑ: Προβλήματα στη συνταγογράφηση αγχολυτικών φαρμάκων
Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αγχολυτικών φαρμάκων, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). 

της Διονυσίας Προκόπη - Onmed.gr

Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν από διάφορες κλινικές ειδικότητες, όπως οι καρδιολόγοι για παράδειγμα, παρόλο που είναι να χορηγούνται ως ήπια αγωγή μετά από κάποιο στεφανιαίο επεισόδιο.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Πατούλη, έθεσε το πρόβλημα στην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε συνάντηση τη Δευτέρα (21/10/2019).

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των συμβάσεων των ιατρών. Πέρα από τις 800 συμβάσεις για νέους γιατρούς οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τους ήδη συμβεβλημένους. Η τελευταία δε διαπραγμάτευση του κλάδου με τον Οργανισμό είχε γίνει με την προηγούμενη ηγεσία του ΕΟΠΥΥ εδώ και μια τριετία.


Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που τέθηκε στην κ. Καρποδίνη ήταν οι ποινές που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες για θέματα συνταγογράφησης παρελθόντων ετών, σε γιατρούς κυρίως της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στο πλαίσιο της αλλαγής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε να τροποποιηθεί το αντίστοιχο εδάφιο για τη συνταγογράφηση και τις ποινές των ιατρών και να θεσπιστεί μια μικτή επιτροπή από τον ΕΟΠΥΥ και τους Ιατρικούς Συλλόγους η οποία να ελέγχει τις πιθανές παραβάσεις της συνταγογράφησης, με επιστημονικά και όχι αμιγώς λογιστικά κριτήρια.

Τέλος, ο ΙΣΑ ζήτησε από την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ενημερωθεί από τους αρμοδίους φορείς για το θέμα των 120 δόσεων και του clawback. Ενώ έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβίωση των εργαστηρίων –κλινικοεργαστηριακών γιατρών και πολυιατρείων, επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης επισημαίνει σε σχετική του δήλωση ότι «θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν το επιστημονικό έργο και να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ