2019-10-26 11:55:05
Φωτογραφία για Ένοπλες Δυνάμεις και μεταναστευτικό: Παράταιρες σχέσεις… «τρίτου τύπου» εξ ανάγκης
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ως πότε θα «αντέξουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις την πέραν των ανθρώπινων ορίων «επέκταση» αρμοδιοτήτων, αποστολών και… αντοχών!

Η προ ημερών απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει τα καθήκοντα του «Ειδικού Συντονιστή για το Μεταναστευτικό» στον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ (επί διετία), Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, και η σημερινή «ενεργοποίηση» του τελευταίου με διαδοχικές επισκέψεις στα Hot-spots σε Κω, Χίο και Λέσβο, ασφαλώς μόνο τυχαία δεν είναι και σημαίνει πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση -εκ νέου- κάποιου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στη θέση του «Ειδικού Συντονιστή για το Μεταναστευτικό», είχε προηγηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, παρά την ύπαρξη άλλου κατ’ εξοχήν αρμόδιου φορέα και υπουργού, καταδεικνύει τον καθοριστικής σημασίας ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ΚΑΙ γι’ αυτό το θέμα το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, μολονότι βεβαίως οι ΠΑΝΤΕΣ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε και του ΥΠΕΘΑ βεβαίως.


Και αυτό γίνεται διαχρονικώς και ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, όσο και με την παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χωρίς, όμως, από την άλλη ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση να παρέχει στο ΥΠΕΘΑ και στις ΕΔ και τα κονδύλια που χρειάζονται και διαχειρίζονται άλλα «συναρμόδια» υπουργεία, αλλά αντίθετα «απομυζώνται» πολύτιμα κονδύλια – από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει πλέον μετά τις πολυετείς συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς του ΥΠΕΘΑ και των Κλάδων, από την πραγματική αποστολή των ΕΔ και να καταπονούνται προσωπικό και μέσα των ΕΔ σε αποστολές άσχετες με την κύρια – γνωστή – αποστολή τους.

Συμπερασματικώς, η επιλογή από τον κ. πρωθυπουργό του νυν ΥΦΕΘΑ ως «Ειδικού Συντονιστή για το Μεταναστευτικό», καταδεικνύει για πολλοστή φορά το ότι για να προχωρήσει το οτιδήποτε στο Δημόσιο πρέπει να εμπλέκονται ΚΑΙ οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανεπαρκής (τουλάχιστον) να φέρει σε πέρας την αποστολή που πρέπει να φέρει. Χωρίς τις Ένοπλες Δυνάμεις, που εμπλέκονται ήδη σε αποστολές αεροδιακομιδών και μεταφοράς οργάνων, δασοπροστασίας, μεταφορές VIP κλπ, φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Από την άλλη όμως δεν δίδονται στο ΥΠΕΘΑ και στις ΕΔ τα κονδύλια που πρέπει (και χρειάζονται) για να φέρει σε πέρας και τη νέα και πέραν της κανονικής και πρωτεύουσας – αποστολή που τους ανατίθεται.

Να δούμε ως πότε θα «αντέξουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις, το προσωπικό τους και τα μέσα τους αυτήν την πέραν των ανθρώπινων ορίων «επέκταση» αρμοδιοτήτων, αποστολών και… αντοχών!

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ