2019-10-29 09:54:18
Φωτογραφία για Θα εξαιρεθούν Τζανακόπουλος-Πολάκης από μέλη της Προανακριτικής; - «Μην τολμήσετε» προειδοποίησε ο Α.Τσίπρας - Αντίθετο και το ΚΚΕ
Πρωτόγνωρες σκηνές αναμένεται να ξετυλιχθούν το απόγευμα στη Βουλή εάν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ επιμείνουν στο αίτημά τους να εξαιρεθούν από μέλη της Προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης.

Το αίτημα κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με το επιχείρημα ότι οι δύο πρώην Υπουργοί θα κληθούν, από τα δύο κόμματα, να καταθέσουν στην επιτροπή ως μάρτυρες και, άρα, δεν μπορούν να είναι και μέλη της. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι εάν πράγματι κληθούν ως μάρτυρες, τις ημέρες των καταθέσεών τους δεν θα λειτουργούν ως μέλη της Προανακριτικής. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να εξαιρεθούν δια παντός. Όπως επισήμαναν, μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε και οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεση του βουλευτή της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη, διότι το επίμαχο διάστημα, της υπό διερεύνηση υπόθεσης Novartis, ήταν νομικός σύμβουλος του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Φυσικά, δεν το ζήτησαν. Σημειώνεται ότι αντίθετο στην εξαίρεση των Τζανακόπουλου-Πολάκη εμφανίσθηκε και το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του, μέλος της Προανακριτικής, Νίκο Καραθανασόπουλο, να χαρακτηρίζει το αίτημα «άστοχο και προκλητικό».


Δεν εξαιρούνται οι «βουλευτές-Εισαγγελείς»

Πέραν της πολιτικής ουσίας, ούτε τεχνικά μπορεί μία πλειοψηφία, εν προκειμένω από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, να πετύχει την εξαίρεση μελών της Προανακριτικής επιτροπής, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα. Ο λόγος απορρέει από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής:

Η εν λόγω επιτροπή έχει ανακριτικές ιδιότητες και οι βουλευτές μέλη της ασκούν καθήκοντα «εισαγγελέα».Τα μέλη ορίζονται από τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Η επιτροπή μπορεί να αλλάξει σύνθεση μόνο εάν οι Αρχηγοί προβούν σε αντικαταστάσεις ή εάν βουλευτής αυτοεξαιρεθεί.Τυχόν «πραξικοπηματική» απομάκρυνση μέλους της Προανακριτικής προκαλεί ακυρότητα των εργασιών της και του πορίσματος που θα εκδοθεί στο τέλος, με αρμόδιο πλέον το Δικαστικό Συμβούλιο.Α. Τσίπρας: Μην τολμήσετε Είναι προφανές ότι για τον Αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο δεν τίθεται θέμα... εξαίρεσης των Τζανακόπουλου-Πολάκη, αλλά ο ίδιος έδωσε ηχηρή απάντηση την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής.

«Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική, δεν θα σας βγει. Το ποτήρι, είτε το θέλετε είτε όχι, θα το πιείτε μέχρι τέλους, διότι όπως λέει και η παροιμία ''λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του''. Κακό του κεφαλιού σας που ανοίξατε ξανά αυτή την υπόθεση που ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είναι σκανδαλώδης», είπε.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ «δεν θα τραβήξουν μέχρι τέλους» το αίτημα για εξαίρεση των δύο βουλευτών, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα». Δεδομένου ότι ο κ. Πολάκης απάντησε ήδη πως «από εδώ μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς, δεν θα βάλετε στο κάδρο αυτούς που αποκάλυψαν την κλεψιά», μένει να φανεί εάν Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ, που πλειοψηφούν στην Προανακριτική, επιλέξουν να τον επαληθεύσουν, καλώντας, για παράδειγμα τον Φρούραρχο της Βουλής… να πράξει τα δέοντα.

Κατ' αντιπαράσταση εξέταση Παπαγγελόπουλου-Σαμαρά;

Η συνεδρίαση της Προανακριτικής αναμένεται, έτσι κι αλλιώς, ενδιαφέρουσα και τρικυμιώδης. Όπως αποφασίσθηκε ήδη την Πέμπτη, πρώτος μάρτυρας θα κληθεί ο «mr.Novartis» Κωνσταντίνος Φρουζής και δεύτερος ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέσω του εγγράφου που κατέθεσαν την Παρασκευή οι συνήγοροί του, ζητά να εξετασθεί κατ΄αντιπαράσταση με τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, καλεί την Προανακριτική να ζητήσει τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου, που το FBI πρότεινε να παραδώσει σε Έλληνες εισαγγελείς, κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να τον παραλάβουν.

Euro2Day

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ