2019-11-02 10:50:16
Φωτογραφία για Π.Α.: Άρση αδικιών-στρεβλώσεων στις μετατάξεις πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ στο σώμα Μ.Υ.
Αναγνώστης του staratalogia.blogspot.com μας έστειλε το παρακάτω email σχετικά με την Μετάταξη στην Πολεμική Αεροπορία:

Αξιότιμε Κύριε/Κυρία,

υπηρετώ στην Πολεμική Αεροπορία και θα ήθελα να θέσω το θέμα των μετατάξεων πτυχιούχων ΑΕΙ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και ΕΠ.ΟΠ στο σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών. Η παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν.3883/10 δίνει το δικαίωμα στους ΕΜΘ/ΕΠΟΠ που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους από Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών, οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο σώμα των Αξιωματικών (παρ.1 άρθρο 9 του Ν.3883/2010), δηλ. στην πρώτη περίπτωση ο Αρχισμηνίας (ΕΜΘ) με είκοσι (20) και πλέον χρόνια υπηρεσίας μετατάσσεται αλλά παραμένει Αρχισμηνίας [τελευταίος Αρχισμηνίας σε αρχαιότητα (πάλι Υπαξιωματικός δηλαδή)– αλλά θεωρείται από σχολή πλέον] ενώ στην δεύτερη για πχ ο Σμηνίας από σχολή με δύο (2) χρόνια υπηρεσίας μετατάσσεται και μπορεί να γίνει Ανθυποσμηναγός (δηλαδή Αξιωματικός). Πόσο δίκαιο είναι αυτό; Μήπως τα πτυχία τους έχουν διαφορετική αξία;


Εδώ υπάρχει και άλλη μια παράμετρος και έγκειται στο γεγονός ότι ένας για πχ Αρχισμηνίας(ΕΜΘ μετατασσόμενος) που βρίσκεται σε αυτό το βαθμό είδη για πέντε χρόνια, και σε δύο χρόνια με βάση την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ, θα γινόταν Ανθυπασπιστής τώρα που μετατάσσεται θα παραμείνει Αρχισμηνίας για τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια. Δηλαδή αντί να επιβραβεύεται με κάποιο τρόπο στην ουσία τιμωρείται βαθμολογικά και οπισθοδρομεί.

Επίσης να αναφέρω το παράδοξο να προσλαμβάνονται πολίτες (πτυχιούχοι ΑΕΙ) και να ονομάζονται Αξιωματικοί με μόλις δύο και τρείς μήνες στρατιωτική εκπαίδευση ενώ δεν αξιοποιούνται ανάλογα εξίσου και ισότιμα πτυχιούχοι ΕΜΘ/ΕΠΟΠ που διαθέτουν τα ίδια κατ’ ελάχιστον τυπικά προσόντα και ταυτόχρονα πολύχρονη εμπειρία στο στράτευμα.

Το πλέον απαράδεκτο στο ίδιο πνεύμα αδικίας και φωτογραφικών διατάξεων όπου μοιράζονται βαθμοί, ακόμη και αναδρομικά, είναι το άρθρο 13Β Ν.3883/10 που προστέθηκε πρόσφατα με τον Ν.4609/2019 όπου δίνει την δυνατότητα στους προερχόμενους από ΣΤΥΑ (ΑΣΣΥ) Αξιωματικούς ειδικότητας Έρευνας – Πληροφορικής (Ε-Π) που έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής (γιατί άραγε μόνο της Πληροφορικής;) να μετατάσσονται στο Σώμα Έρευνας – Πληροφορικής (εξομοιώνονται δηλ. με τους απόφοιτους Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ)) και σαν μην έφτανε αυτό τους απονέμεται βαθμός που φέρει ο Αξιωματικός που κατέχει την τελευταία θέση στην επετηρίδα του Σώματος Έρευνας - Πληροφορικής και έχει αποφοιτήσει το ίδιο με αυτούς ημερολογιακό έτος από το οικείο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) - Αναδρομικά δηλαδή παίρνουν και όλους τους βαθμούς των Αξιωματικών. Ενώ για του ΕΜΘ/ΕΠ.ΟΠ (και όχι μόνο) με τα ανάλογα προσόντα πρέπει να παραμένουν στο βαθμό που είναι - απλά τραγικό Ελληνικό φαινόμενο.

Παρακαλείτε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να δει το ζήτημα αυτό για άρση όλων των αδικιών και στρεβλώσεων.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ