2019-11-03 18:10:06
Φωτογραφία για Ο «Άγιος» και το «Θανατικό»
Ένας από τους σημαντικότερους αγίους της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο ‘Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου, προστάτης της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας εξετάζονται οι δύο θαυματουργικές παρεμβάσεις του αγίου, με τις οποίες διέσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη, τα έτη 1629 και 1673  αντίστοιχα. 

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι κάτοικοι του νησιού βλέποντας την πανώλη να αφανίζει τον ντόπιο πληθυσμό ικέτευσαν τον άγιο να τους διασώσει από το θανατικό, που είχε προκαλέσει πολλούς θανάτους, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα ιατρικά μέσα της εποχής.

 Προσέτρεξαν στο ιερό Λείψανο του αγίου, που φυλάσσεται μετά την ‘Άλωση της Κωνσταντινούπολης στον ομώνυμο ναό του αγίου στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, και ο άγιος εισάκουσε τις ικεσίες τους εξαφανίζοντας την νόσο από το νησί.

 Αυτό αναφέρουν άλλωστε και ιστορικοί της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μάρμορας, ο οποίος περιγράφει την περίπτωση με λεπτομέρεια την πρώτη επιδρομή πανώλης στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1629  και την περίπτωση Σαραντάρη. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι φύλακες του Φρουρίου της Κέρκυρας καθ όλη τη διάρκεια που ο άγιος «πάλευε» με το θανατικό έβλεπαν μια άσβεστη λυχνία στο Καμπαναριό του αγίου. 


Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών έχουν καθιερωθεί δύο λιτανείες του σκηνώματος του αγίου, μία την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Λιτανεία του Πρωτοκύριακου) και μια την Κυριακή των Βαΐων (Βαιφόρος Λιτανεία), οι οποίες λαμβάνουν χώρα ως τις μέρες μας, αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή των Κερκυραίων στον Προστάτη τους.
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ