2019-11-06 19:30:21
Φωτογραφία για Ρόδος: προσέφυγαν στο δικαστήριο ζητώντας πίσω τα… δώρα του γάμου
Η μητέρα, η θεία και η εξαδέλφη γαμπρού, στράφηκαν κατά της νύφης μετά το διαζύγιο

Απορρίφθηκε η έφεση που άσκησαν στο Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου τρεις γυναίκες από την Κάρπαθο, για την ακύρωση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που απέρριψε την αγωγή τους κατά κατοίκου της Ρόδου, από την οποία ζητούσαν να τους επιστρέψει τα δώρα, που της έκαναν στον γάμο της, μετά το διαζύγιο της με συγγενή τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική», η αγωγή της μητέρας, της θείας και της εξαδέλφης του γαμπρού, επιχειρήθηκε να θεμελιωθεί στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού, αφού στο αίτημα περιέχεται αξίωση για επιστροφή αυτούσια στην κάθε μία, των αντικειμένων που δώρισαν στην νύφη κατά την τέλεση του γάμου της, με το επιχείρημα ότι η αμετάκλητη λύση του γάμου της εναγομένης μετά του συζύγου της, καθιστά τη διατήρηση του πλουτισμού της αδικαιολόγητη.


Το δικαστήριο έκρινε αόριστη και απαράδεκτη την αγωγή, διότι εξακολουθεί να υπάρχει νόμιμη αιτία για την περιουσιακή μετακίνηση από τις ενάγουσες στην εναγόμενη, που είναι οι συμβάσεις δωρεών, οι οποίες αποτελούν νόμιμη αιτία διατηρήσεως του πλουτισμού και δικαιολογούν τη διατήρησή του. Η μετακίνηση αυτή έγινε κατά την αγωγή, με τη θέληση των εναγουσών, άρα ο πλουτισμός της εναγομένης καλύπτεται από ισχυρή βούληση των δωρητριών, η οποία αρκεί μόνη της για να τον δικαιολογήσει και είναι αδιάφορο νομικά, το ό,τι λύθηκε ο γάμος της εναγομένης μετά του συζύγου της.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε, ότι οι δωρεές των τριών γυναικών προς την νύφη, δεν έγιναν υπό τον όρο της διατηρήσεως του γάμου, οπότε δεν τίθεται λόγος επιστροφής τους.
news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ