2019-11-08 11:21:53
Φωτογραφία για Τι είπε στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της ΒτΕ ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ύστερα από το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, στην ενημέρωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Η ενημέρωση διήρκεσε περισσότερο από τρεισήμισι ώρες και αφορούσε στα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και τις διμερείς επαφές στο περιθώριό της, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ, τα συμπεράσματα της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και τις τρέχουσες στρατιωτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Στην εισαγωγική ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρότι αυτή είναι συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, θα μου επιτρέψετε να την ανοίξω καθότι όπως είχαμε συζητήσει στη Βουλή, συμφωνήσαμε να τη φιλοξενήσουμε εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε.

Θα μιλήσω δίκην εισαγωγής, καθώς θα σας ενημερώσω για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ακολούθως θα γίνει ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από τα άλλα Επιτελεία προκειμένου να έχετε πλήρη εικόνα σχετικώς με όσα συμβαίνουν τόσο όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και με αυτά που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό που κάνουμε εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις, αλλά με παρά πολύ μεγάλη και εντατική προσπάθεια διασφαλίζουμε το αξιόμαχο, την ετοιμότητα και σε τελική ανάλυση την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριοι Αρχηγοί,

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα να έχουμε μία πληρέστερη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η ενημέρωση δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού παρά μόνο εδώ που είναι ο φυσικός χώρος της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ξέρετε κ. Υπουργέ, ότι η Επιτροπή μας, με τη νέα σύνθεση, προσπαθεί όσο μπορεί να παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις και αναβαθμισμένη. Έτσι βρίσκεται σε συνεχείς ενημερώσεις από τους αρμόδιους. Εσείς έχετε έρθει στην Επιτροπή, μας ενημερώσατε μαζί με τον κ. Υφυπουργό, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Έχετε έρθει μάλιστα και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όπου κι εκεί συζητήσαμε διάφορα θέματα. Έχει έρθει δύο φορές ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και άλλοι αξιωματούχοι οι οποίοι για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους ενημέρωσαν την Επιτροπή μας.

Μαζί με τις ευχαριστίες όλων των συναδέλφων να πω ότι πρόκειται για μία συζήτηση που θα γίνει για την ενημέρωση αυτή και γ’ αυτό γίνεται η συζήτηση αυτή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι όχι στο Κοινοβούλιο, όπως θα ήταν και ο φυσικός χώρος για τη συνεδρίαση μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί αυτή η επίσκεψη έχει ιδιαίτερα ουσιαστικό χαρακτήρα. Έχει το χαρακτήρα της ενημέρωσης από τους πλέον αρμοδίους κι ιδιαίτερα σε μία περιοχή και σε μία περίοδο που οι εντάσεις και οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Και με την έννοια αυτή, η χώρα μας, προσηλωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο, ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή μας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι εμείς εργαζόμαστε σταθερά προσηλωμένοι προς το αγαθό της κατοχύρωσης της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη όμως - κι αυτό το νόημα έχει και η σημερινή συνεδρίαση, η σημερινή συζήτηση - στέλνουμε και το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη κι έχει και την ισχύ προς αυτή την κατεύθυνση, να κατοχυρώσει με τον καλύτερο τρόπο την ειρήνη, εξασφαλίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα και γι’ αυτό διαθέτει τον αποτρεπτικό παράγοντα των αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αυτή την έννοια κ. Υπουργέ ερχόμαστε εδώ να πληροφορηθούμε περισσότερα πράγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τον αποτρεπτικό παράγοντα που αποτελεί και την ασφαλέστερη εγγύηση για την ειρήνη και για την εμπέδωση αυτού του κλίματος στο οποίο η Ελλάδα πιστεύει, αγωνίζεται και παλεύει για να το διατηρήσει στην ευρύτερη περιοχή. Επαναλαμβάνω σε μία περιοχή όπου δυστυχώς, οι προκλήσεις και οι εντάσεις περισσεύουν».
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ