2019-11-14 11:30:10
Φωτογραφία για Τι όρους θα θέσει ο Μητσοτάκης στον Ζάεφ - Τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα
Με δεδομένη την ελληνική γραμμή υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας για πρώτη φορά μετά το φρένο της Συνόδου Κορυφής στα Σκόπια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, καθώς είναι το πρώτο μετά το “φρένο” της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Η θέση της Αθήνας είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί ξεκάθαρα έκτοτε: Η χώρα μας είναι υπέρ της ενταξιακή προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Εξάλλου, τη θέση αυτή είχε εκφράσει ο κ.Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, τονίζοντας πως η πορεία προς την ΕΕ εξαρτάται από την εναρμόνιση των υποψήφιων χωρών με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την εφαρμογή ευρωπαϊκής συμπεριφοράς
. Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας, η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως ο δρόμος για την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (περιουσίες, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού) με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε χθες ο κ.Μητσοτάκης.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η ελληνική πλευρά εστιάζει και στη “θωράκιση” του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων. Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σήμερα το μεσημέρι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, το οποιο θεωρείται από το Μαξίμου ως ένα σημαντικό βήμα, αν και βεβαίως ουδείς περιμένει να λυθεί ένα τόσο λεπτό ζήτημα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Εξυπακούεται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου και το θέμα των εμπορικών σημάτων στη συνάντηση με Ζάεφ σήμερα όπως είχε κάνει και στο πρώτο τους τετ α τετ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ν.Υορκη ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί, προσθέτοντας όμως ότι μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Και είχε καλέσει τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Zaev στη Νέα Υόρκη είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Και αυτό προφανώς θα του θυμίσει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης,

Παρά τις όποιες ακραίες φωνές εντός της ΝΔ, η κυβέρνηση έχει εξάλλου επιλέξει να επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέσο πίεσης και διαπιστώνοντας τους κινδύνους ακύρωσης του erga omnes σε περίπτωση πισωγυρίσματος, δεδομένης της πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Ισα ίσα η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι υποχώρηση από τους όρους της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά σήματα και την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία, είναι που θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν έχει κλείσει αφού το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στην Ημαθία και ακολούθως τη Δευτέρα θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ