2019-11-16 12:34:28
Φωτογραφία για Συντάξεις: Ποιοι θα δουν επιστροφές στην τσέπη & ποιοι στα χαρτιά-Ο «κόφτης» προσωπικής διαφοράς
Σύμφωνα με άρθρο (14/11/2019) του ethnos.gr:

Γιάννης Φώσκολος

Επιστροφές σε δύο ταχύτητες για τέσσερις συν δύο κατηγορίες συνταξιούχων αναμένονται από Ιανουάριο. Ο «κόφτης» της προσωπικής διαφοράς

Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων θα πρέπει να δουν… ζεστό χρήμα στην τσέπη, ενώ άλλες δυο κατηγορίες θα αντιληφθούν την επιστροφή μόνο στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι επιστροφές προκύπτουν από τις αλλαγές στην αναπλήρωση για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με πολλά χρόνια ασφάλισης, αλλά και από την κατάργηση των περικοπών του 2016 στις επικουρικές και μετράνε από 4 Οκτωβρίου 2019. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος χάρτης του ασφαλιστικού αναμένεται να διαμορφωθεί από το 2020 ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Α/Α

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1.


Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά

Θα λάβουν όλο το ποσό της επιστροφής εφόσον έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.

2.

Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχουν λάβει αύξηση από 1/1/2019

Οι εν λόγω συνταξιούχοι, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες αυξημένης ανταποδοτικότητας (πάνω από 30 έτη ασφάλισης) θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη επιστροφή. Ειδικότερα, η προσωπική διαφορά θα αυξηθεί και μαζί της θα πρέπει να αυξηθεί και το 1/5 αυτής, που λαμβάνουν στο χέρι από 1/1/2019. Η αύξηση αυτή δεν θα έχει αναδρομικότητα από 1/1/2019, αλλά θα «μετράει» από 4 Οκτωβρίου 2019.

3.

Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ), εφόσον φυσικά ανήκουν στις κατηγορίες αυξημένης ανταποδοτικότητας

Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να «μηδενίσουν το κοντέρ» της προσωπικής διαφοράς ή να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή σε αύξηση. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 37 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί και αύξηση. Οι εν λόγω συνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα αντιληφθούν σημαντική μεταβολή στο καθαρό ποσό τους ή αν αντιληφθούν, αυτή θα είναι μικρή. Ωστόσο θα απαλλαγούν από τον «βραχνά» της θετικής προσωπικής διαφοράς και μπορεί να έχουν τώρα μια μικρή έως ανεπαίσθητη αύξηση, όμως από το 2023 και μετά θα λάβουν στην τσέπη όλες τις αυξήσεις που θα δίνονται με βάση ΑΕΠ και ΔΤΚ.

4.

Δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης

Κερδισμένοι αναμένεται να βγουν περίπου 450.000 ασφαλισμένοι, που έχασαν ποσά έως και πάνω από 200 ευρώ το 2016 και τώρα πρέπει να δουν αυξήσεις μεσοσταθμικά κατά 30%. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους. Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρικής τους ακόμα και πάνω από 200 ευρώ το μήνα. Κυρίως ευνοούνται μισθωτοί ΙΚΑ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι. Κερδισμένοι είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια είχαν τα προηγούμενα χρόνια μικρότερες μειώσεις (7.34% κατά μέσο όρο) και επομένως δεν θα δουν τόσο εντυπωσιακή αλλαγή στο εισόδημα τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ 4ΕΤΙΑ

Α/Α

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1.

Παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους (π.χ. άνω των 50 ή 100 ευρώ)

Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η συνολική προσωπική διαφορά. Στην τσέπη του συνταξιούχου δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το νέο ποσό μειωμένης προσωπικής διαφοράς θα συμψηφιστεί γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να φτάσει συντομότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό.

2.

Νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά

Ειδική μέριμνα απαιτείται για χιλιάδες συνταξιούχους που αποχώρησαν την 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου και λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 δικαιώθηκαν τμήμα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) στην περίπτωση που η νέα σύνταξή τους -όπως υπολογίστηκε με τον νόμο 4387/2016- ήταν μειωμένη κατά 20% και πάνω από τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς. Εξετάζεται να διατηρήσουν την προσωπική διαφορά που δικαιώθηκαν ακόμη κι αν το νέο ποσό, όπως θα υπολογιστεί, πέφτει κάτω από τον πήχη του 20%. Άλλωστε, η αυξημένη ανταποδοτικότητα «μετράει» από 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ οι εν λόγω συντάξεις εκδόθηκαν την περίοδο 2016-2018.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ