2019-11-17 14:40:03
Φωτογραφία για Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 46 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του ιστορικού Ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι, προκειμένου να τελεστεί ειδική εκδήλωση εις τη μνήμη των θυμάτων των αιματοβαμμένων γεγονότων της 16ης και της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα, όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» πλήθος κόσμου, ανάμεσα στον οποίο και ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, από το πρωί της Κυριακής, οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπροσωπείες φορέων και συλλόγων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και απλοί πολίτες έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από την πλευρά της, η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο επεισοδίων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιστρατευτεί συνολικά 5.000 αστυνομικοί.


Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει, επίσης, τη χρήση drones και ελικοπτέρου, ενώ ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και της ΑΟΣΕΕ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και η χρήση υδροφόρων νερού, σε περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων.

Αποκλεισμένο το κέντρο της Αθήνας

Παράλληλα, από τις 12:00 το μεσημέρι εφαρμόζονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου των Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαρακτηριστικά, κλειστές θα είναι βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Πατησίων, η Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Βασιλίσσης Αμαλίας, καθώς και οι παράλληλες και καθέτους αυτών.

Κλειστοί  επίσης θα μείνουν και τρεις σταθμοί του Μετρό, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής» (15:00), «Ευαγγελισμός» (16:30) και «Σύνταγμα» (16:30). Τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν και στα δρομολόγια των Λεωφορείων και Τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι το «παρών» στην πορεία του Πολυτεχνείου θα δώσει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

Αλ. Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε εκεί

Εν τω μεταξύ, το δικό του μήνυμα για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει το «παρών» στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο ''Όχι'' στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το ''Όχι'' κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες. Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί».

Και εξήγησε: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας». «Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας» κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θυμόμαστε και διδασκόμαστε από το Πολυτεχνείο

Το δικό του μήνυμα για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έστειλε από την πλευρά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook. Και πρόσθεσε: «Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους». «Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου» έσπευσε να συμπληρώσει.

Και κατέληξε: «Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ