2019-11-27 13:30:49
Φωτογραφία για Σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, ταρακούνησε την μισή Ελλάδα - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 9:23 ο οποίος είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη και ήταν τόσο ισχυρός που ταρακούνησε και την Αθήνα.

Τι έγραψαν οι σεισμογράφοι

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.

Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον φονικό σεισμό της Αλβανίας.

«Ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ, 25 χλμ νοτιοδυτικά των Αντικυθήρων με εστιακό βάθος 70χλμ. Αυτό μας έσωσε και θέλω να πω ότι είναι σύμπτωση, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας», ξεκαθάρισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο κ. Τσελέντης και συνέχισε:


«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία. Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός».

«Εδώ και δυόμιση μήνες πήγαμε στα Αντικύθηρα γιατί φτιάχνουν ένα τεράστιο κέντρο, το οποίο θα παρακολουθεί τη σεισμικότητα της περιοχής και άλλες παραμέτρους. Το στενό Κυθήρων με Χανιά μπορεί να δώσει μεγάλα γεγονότα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και τα Χανιά», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Δεν ξέρω αν θα γίνει σεισμός σε μικρότερο εστιακό βάθος. Κανείς σεισμολόγος δεν μπορεί να πει μέσα σε μια ώρα τι θα γίνει στην περιοχή. Από όσο γνωρίζω όμως, το 6,1 είναι το οριακό μέγεθος και δεν θα το ξεπεράσει».

Η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού για το σεισμό

Ο σεισμός ήταν έντασης 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα και ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα, ακόμη και στην Αθήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη

Σε κάθε περίπτωση, η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε όλη τη νότια Ελλάδα, μέχρι και στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, με εστιακό βάθος 30 χλμ. O Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο σεισμός βρίσκεται πάνω στο «ελληνικό τόξο» (από το Ιόνιο ως το Αιγαίο) και πως καθώς σημειώθηκε σε ενδιάμεσο βάθος, «συνήθως δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία». «Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγαλύτερο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας, ο οποίος επέμεινε ότι η δόνηση δεν σχετίζεται με τον μεγάλο και φονικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία (εδώ). Τον περασμένο Ιούλιο μια αντίστοιχων χαρακτηριστικών μεγάλη δόνηση είχε πλήξει τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ