2019-11-30 04:43:07
Φωτογραφία για Κάθειρξη 20 ετών στον πρόεδρο της χώρας για εκτελέσεις αντιφρονούντων
Δικαστήριο του Σουρινάμ καταδίκασε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας Ντέζι Μπούτερσε

σε πολυετή ποινή κάθειρξης για την εκτέλεση 15 αντιφρονούντων το 1982, την εποχή που ήταν στρατιωτικός διοικητής της χώρας, αφού κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία μαζί με άλλους στρατιωτικούς.

Το στρατοδικείο επέβαλε 20ετή κάθειρξη στον πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα αυτό το διάστημα.

Ο Μπούτερσε έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ιστορία του Σουρινάμ από το 1975, όταν η πρώην ολλανδική αποικία ανέκτησε την ανεξαρτησίας της. Κυβέρνησε τη χώρα των 560.000 κατοίκων τη δεκαετία του 1980, ανέλαβε ξανά την εξουσία το 2010 και εξασφάλισε την επανεκλογή του για μια νέα πενταετή θητεία το 2015.

Το στρατοδικείο έκρινε σήμερα ότι ο Μπούτερσε είχε την επίβλεψη μιας επιχείρησης κατά την οποία στρατιώτες που ήταν υπό τις διαταγές του απήγαγαν 16 από τους κορυφαίους επικριτές της στρατιωτικής χούντας από τα σπίτια τους και σκότωσαν τους 15 από αυτούς σε ένα αποικιακό φρούριο του Παραμαρίμπο.


Μεταξύ των θυμάτων ήταν δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί. Ένας συνδικαλιστής επέζησε και αργότερα κατέθεσε εναντίον του Μπούτερσε.

Ο πρόεδρος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι επικριτές του θεωρούν τον 74χρονο πολιτικό δικτάτορα. Το 1999 είχε καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Ολλανδίας για εμπορία ναρκωτικών. Το 2005 δικαστής του Σουρινάμ καταδίκασε τον γιο του, Ντίνο, για διακίνηση κοκαΐνης, λαθρεμπόριο όπλων και κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων.

Ο Μπούτερσε και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του οποίου είναι επικεφαλής προσπαθούσαν επί χρόνια να παρεμποδίσουν τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του, η οποία ξεκίνησε το 2007. Το 2012, η Βουλή, στην οποία πλειοψηφούσε το NDP, πέρασε έναν νόμο χορηγώντας του ασυλία, όμως αργότερα τα δικαστήρια τον ακύρωσαν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Audi A1 400PS
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Audi A1 400PS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ