2019-11-30 11:00:46
Φωτογραφία για Χρ. Σταϊκούρας: Το 80% του πρόσθετου «χώρου» σε μειώσεις φόρων
Την προσήλωση της Κυβέρνησης στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών εξέφρασε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Βούληση μας είναι να μειώσουμε άμεσους και έμμεσους φόρους. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, συνδεόντας τη μείωση των φόρων με την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε την μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Το 80% του πρόσθετου χώρου θα είναι μείωση φόρων και το 20% αυξήσεις δαπανών, εκεί που υπάρχουν ανάγκες και κοινωνικές ευαισθησίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκουράς έχρισε ως πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021.  «Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και θα καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας. Το ξήλωμα ξεκινάει το 2021, αν υπάρξει νωρίτερα δημοσιονομικός χώρος, θα καταργηθεί νωρίτερα καθώς είναι προτεραιότητά μας» τόνισε ο κ. Σταϊκουράς.


Επιπλέον, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής φόρου στα χωράφια.  

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Δεν θα γίνει όμως με μείωση του αφορόλογητου ορίου. Θα τη διευρύνουμε μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη διεύρυνση της βάσης για την ακίνητη περιουσία και τη φορολόγηση των μισθώσεων τύπου Airbnb» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το μέρισμα

Εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το ποσό που θα διανεμηθεί καθώς και οι δικαιούχοι του μερίσματος θα ανακοινωθούν πιθανότατα πριν την Πέμπτη. Οι άνεργοι θα είναι μία από τις κοινωνικές ομάδες που θα λάβει το συγκεκριμένο μέρισμα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. «Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες αλλά υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί» υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό δημοσιονομικό απόθεμα» το οποίο ξεπερνά το 1 δις ευρώ και κατάφερε να χτίσει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. «Χτίσαμε πάνω 1 δις ευρώ, από τα οποία υπήρξαν οι ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις και η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης».

Ο Υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «τον Ιούλιο μας άφησε δημοσιονομικό κένο 400 εκατ. ευρώ, δεν μας άφησε τίποτα να μοιράσουμε διότι έδωσε τα 800 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους. Βρήκαμε άδειο υπερπλεόνασμα». 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ