2019-12-01 13:05:22
Φωτογραφία για Φιάσκο με τους τιμοκαταλόγους στις ιδιωτικές κλινικές
Σε φιάσκο κινδυνεύει να καταλήξει η ανάρτηση τιμοκαταλόγων από τις ιδιωτικές κλινικές. Ο σκοπός να ξέρει ο ασθενής την ώρα της εισαγωγής του το συνολικό κόστος της νοσηλείας, δεν επιτυγχάνεται.

ΙΑΤRONET

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν ανεφάρμοστη την εφαρμογή της εγκυκλίου που εντάσσεται στο νόμο 4600 και ορίζει την ανάρτηση τιμοκαταλόγων από τις ιδιωτικές κλινικές τόσο για τα χειρουργεία όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν, υποχρέωση που θα έπρεπε να έχουν εκπληρώσει από τον Μάρτιο.

Οι λόγοι αυτοί είναι: ότι στις τιμές του τιμοκαταλόγου δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τρεις περιπτώσεις εφόσον ανακύψουν:

τι γίνεται σε περίπτωση επιπλοκών της ασθένειας του ασθενή

τι γίνεται σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας και

όταν οι διαγνωστικές εξετάσεις τροποποιηθούν ανάλογα με την πορεία της νοσηλείας.


Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, μας επεσήμανε ότι δεν επέρχεται διαφάνεια με την υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου, διότι ο ασθενής ή ο συγγενής ενδιαφέρεται για το συνολικό κόστος της νοσηλείας, προκειμένου σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, να επιλέξει ανάμεσα στα ιδιωτικά νοσοκομεία ή ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ιατρική εκτός από τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα οποία μπορεί να υπάρξει τιμοκατάλογος όταν πραγματοποιηθούν και εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά για τα οποία η διάγνωση προσδιορίζεται βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται, οποιαδήποτε ανάρτηση τιμών των ιατρικών πράξεων δεν συνεπάγεται διαφάνεια ούτε και προκύπτει το συνολικό κόστος. Τουτέστιν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο παραπλάνησης του ασθενή και των συγγενών του. Άρα ο σκοπός να ξέρει την ώρα της εισαγωγής του το συνολικό κόστος της νοσηλείας δεν επιτυγχάνεται.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει άλλος παράγοντας του κλάδου, το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πάροχοι τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη που δεν υποχρεούνται στην ανάρτηση τιμοκαταλόγου δείχνει ότι υπάρχει κάποια δυσμένεια απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια στιγμή, από την εφαρμογή της εγκυκλίου αναμένεται να ανακύψουν και θέματα ανταγωνισμού ανάμεσα στις κλινικές, λένε οι πηγές μας, τονίζοντας ότι μπορεί κάποιοι να αναμένουν αποκλιμάκωση τιμών, αλλά ξεχνούν πολλούς παράγοντες, όπως το δυσβάσταχτο clawback, τις σημαντικές μειώσεις τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα διαφορετικά προγράμματα που έχουν συναφθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Από όσο γνωρίζουμε, εντός της προσεχούς εβδομάδας τα μέλη της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών) σκοπεύουν να συναντηθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν την μορφή αυτών των τιμοκαταλόγων, καθώς θα είναι δύο, άλλο για τα χειρουργεία και άλλο για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ