2019-12-07 17:17:22
Φωτογραφία για Ένας μάγος που αγίασε
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες, έχει γράψει εγκώμιο και λόγο στον άγιο Κυπριανό (ο άγιος Κυπριανός είχε ζήσει και μαρτυρήσει πριν από εκείνον), μια διδασκαλία δηλαδή, και λέει εκεί ότι ο άγιος Κυπριανός ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν υπηρέτης του σατανά! 

Ήταν μάγος που ερωτεύτηκε ένα κοριτσάκι από το περιβάλλον του, την Ιουστίνη, και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της και να την παρασύρει στις ερωτικές του επιθυμίες. Όμως, παρά τις όποιες του προσπάθειες και παρά τη βοήθεια εκ μέρους του διαβόλου, το κοριτσάκι αποδεικνυόταν βράχος.

Βράχος σε τοποθετήσεις και σε ελευθερία. Και αυτός εξεπλάγη, γιατί μπροστά στα πόδια του έτρεμε ολόκληρη η Αντιόχεια, τον φοβούνταν οι πάντες, και τώρα ένα κοριτσάκι δεκαοκτώ χρονών τον έκανε «φύλλο και φτερό»!!

Και, επειδή δεν ήταν ένας «ντενεκές», ήταν ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλες δυνατότητες, απλώς ήταν μπερδεμένος και πελαγωμένος, άρχισε να σκέφτεται βαθειά
. Να σκέφτεται ότι: Υπάρχει λοιπόν Κάποιος, τον οποίον αγαπώντας Τον, γίνεται κανείς ελεύθερος και δεν είναι υποδουλωμένος σε καμιά επιθυμία και σε καμιά συνθήκη βίου. Και ζήτησε να Τον γνωρίσει. Και γνώρισε τον Χριστό. Και έγινε χριστιανός και οι κληρικοί της Αντιόχειας τον έκαναν Επίσκοπό τους, υπεύθυνο δηλαδή της ιερωσύνης. Ήταν ένα τόσο διάσημο πρόσωπο στην Αντιόχεια, που η αλλαγή στρατοπέδου (από μάγος και ειδωλολάτρης έγινε χριστιανός) ήταν το εντυπωσιακότερο γεγονός εκείνο τον καιρό στην Αντιόχεια.

Μετά από λίγο, του ζήτησαν οι κυβερνώντες ειδωλολάτρες να αρνηθεί τον Χριστό. Και δεν αρνήθηκε τον Χριστό και μαρτύρησε. Και τον έψησαν κυριολεκτικά και πέθανε μαρτυρώντας για τον Χριστό. Αυτός κατέληξε, όμως είχε συμβεί κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Η Αντιόχεια πλέον ήταν χριστιανική. Γιατί όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε μπροστά μας κάποιον, ο οποίος περπατάει με ειλικρίνεια. Κι όταν τον βρίσκουμε αυτόν να περπατάει μπροστά μας με ειλικρίνεια, τον ακολουθούμε με χαρά. Και τον εμπιστευόμαστε στις αξιολογήσεις και στις ενέργειές του. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο κάποιος είναι το δυναμικότερο και ισχυρότερο πρόσωπο του χώρου μέσ’ στον οποίον ζούμε!

Έτσι περπατάει και η Εκκλησία. Υπάρχει κάποιος που πηγαίνει προς τη Βασιλεία του Θεού, προς την Ιερουσαλήμ όπως λέει το Ευαγγέλιο, και βλέποντάς τον ο καθένας από μας, τον ακολουθεί με χαρά και περπατάει κι αυτός κοντά του. Γιατί οι περισσότεροι θέλουμε ένα στήριγμα, ένα υπόδειγμα, ένα τρόπο για να περπατήσουμε κι εμείς προς την Βασιλεία του Θεού.

Αδελφοί μου, ο άγιος Κυπριανός ήταν ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλο μυαλό και πολύ μεγάλες δυνατότητες. Τις έβαλε τις δυνατότητες και το μυαλό του, κατ’ αρχάς, στην υπηρεσία του διαβόλου, αλλά συνέχιζε να έχει και μυαλό και δυνατότητες. Είναι όπως λέμε, όταν έχει κάποιος ένα πολύ μεγάλο σε ιπποδύναμη αυτοκίνητο και τρέχει σε λάθος δρόμο! Και όταν καταλάβει το λάθος του, το αμάξι συνεχίζει να είναι μεγάλο και με δυνατότητες. Και όταν μπει στον σωστό δρόμο, θα πάει με τον ίδιο μεγάλο δυναμισμό και στον σωστό δρόμο. Εμείς, απλούστεροι και καθημερινοί άνθρωποι, χρειαζόμαστε κάποιον, όπως είπα πριν, να περπατάει μπροστά μας, για να κινητοποιεί τις μικρές μας δυνάμεις και να ζωογονεί την αβουλία μας.

Ο άγιος Κυπριανός μάς λέει σήμερα: Μην υποδουλωθείς σε κανέναν ο οποίος σε βουλιάζει στα πάθη σου και σε γεμίζει κακία. Ο Χριστός γυρεύει από τους ανθρώπους, κάθε μέρα να γίνουν καλύτεροι, όχι χειρότεροι. Να ελευθερωθούν από τα πάθη τους, όχι να ιεροποιήσουν τα πάθη τους. Να μπουν σε μία λογική ανόδου.

Γράφει ένας μεγάλος γάλλος συγγραφέας ο Φρανσουά Μωριάκ, (διάσημος πολύ και σοφός, που είχε πάρει και Νόμπελ), ότι του έγραψε μια μέρα ένας νεαρός φοιτητής ένα γράμμα και του έλεγε: Δεν θέλω να γίνω χριστιανός γιατί φοβάμαι ότι αν μπω μέσα στην Εκκλησία θα ευνουχιστούν οι δυνατότητές μου, θα γίνω ένας κακόμοιρος μικρούλης.

Και του απαντά εκείνος με μια ουσιαστική παρατήρηση: Φίλε, κάνεις πάρα πολύ μεγάλο λάθος! Αν μπεις μέσα στην Εκκλησία θα σου γίνει τσιμπούρι Κάποιος, ο οποίος θα σου λέει διαρκώς: Παραπάνω! Πιο γρήγορα! Τεντώσου και ανέβα! Μη μένεις εκεί που είσαι.

Αυτό πρέπει να καταλάβουμε βαθειά ο καθένας για τη ζωή μας, και να το υλοποιήσουμε, γιατί αυτό που γυρεύει ο Χριστός δεν είναι «χρήσιμο» γι’ Αυτόν αλλά είναι απαραίτητο για μας. Ο άγ. Κυπριανός που προπορεύεται αυτό έκανε, αυτό μας διδάσκει και αυτό μας δείχνει. Να έχουμε την ευχή του και να αποφασίσουμε να τον ακολουθήσουμε, πορευόμενοι και εμείς προς την Ιερουσαλήμ του Θεού, την Βασιλεία των Ουρανών.
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι είναι τα «Μηναία» ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι είναι τα «Μηναία» ;
Προσευχή !
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προσευχή !
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ