2019-12-08 21:50:48
Φωτογραφία για Αναδρομικά: Η δίκη-«βόμβα» που κρίνει την τύχη 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων
Γιάννης Φώσκολος-Σοφία Φασουλάκη

Η αγωγή-πιλότος, που αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», κάνει λόγο για σωρευτική επιβάρυνση από τα τρία μνημόνια

Την αγωγή-«βόμβα» που θα κρίνει σε 33 ημέρες, στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ, τα διεκδικούμενα αναδρομικά δισεκατομμυρίων ευρώ για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής».

Πρόκειται για μια ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εγείρει αξιώσεις για όλη τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως και το 2019.

Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ ζητούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ, ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η τύχη της εν λόγω αγωγής, που εκδικάζεται με ρυθμούς..
. σπριντ στις 10 Ιανουαρίου στη μείζονα Ολομέλεια του Ανώτατου Aκυρωτικού Δικαστηρίου, θα είναι πιλότος για όλες τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών, ενώ θα δείξει τον δρόμο και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει με τα παλαιά αναδρομικά από τις μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και την κατάργηση των δώρων του 2012. Η αλήθεια των αριθμών για την πολύκροτη υπόθεση είναι αμείλικτη:

•Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές

•Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί πάνω από 1,6 εκατομμύριο αιτήσεις

•Μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (10/6/2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (12/5/2016), το κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν Διασκέψεις των Συμβούλων, ενώ εκτιμάται πως η απόφαση θα πρέπει να αναμένεται 2-3 μήνες μετά. Η νομική βάση της αγωγής, την οποία έχει επιμεληθεί ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, στηρίζεται στο επιχείρημα πως οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (σεβασμός της περιουσίας), ενώ παραβιάζουν και μια σειρά από συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.ά. Ο κορμός βασίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.

Από 1/1/2013 έως και φέτος

Η αγωγή στρέφεται κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και επιλέχθηκε από τον ΕΦΚΑ για την πιλοτική δίκη, καθώς καλύπτει όλες τις επίμαχες χρονικές περιόδους και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση του φορέα προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η επίλυση των νομικών ζητημάτων που εγείρονται από την εν λόγω αγωγή θα καθορίσει τη βασιμότητα για τις προβαλλόμενες απαιτήσεις των εξής χρονικών περιόδων:

•Από 1/1/2013 έως 9/6/2015, δηλαδή πριν από τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ που τράβηξαν «κόκκινη γραμμή» στην αναδρομικότητα σε όσους δεν είχαν ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι τότε και δεδομένου ότι η νέα αγωγή διεκδικεί αναδρομικά από το 2013, αν και ασκήθηκε μετά τη δημοσίευση της παλαιότερης απόφασης (10/6/2015).

•Από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή το περίφημο 10μηνο που μεσολαβεί μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

•Από 12/5/2016, ημερομηνία ψήφισης του νόμου, έως και το 2019

Στο επίκεντρο της πολύκροτης υπόθεσης βρίσκεται η ρήτρα του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει ως βάση του επανυπολογισμού τις συντάξεις όπως καταβάλλονταν στις 31/12/2014.

Ο ΕΦΚΑ ρωτά το ΣτΕ αν η ρήτρα αυτή καλύπτει συνταγματικά την περίοδο από 12/5/2016 και εφεξής -δεδομένου ότι ο επανυπολογισμός έκανε πρεμιέρα την 1/1/2019-, όπως επίσης αν καταλαμβάνει ρυθμιστικά ακόμη και την περίοδο πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 1/1/2013 έως 11/5/2016, όπου τοποθετείται το περίφημο 10μηνο κενό νόμου.

Υποστηρίζει μάλιστα ο ενιαίος φορέας ότι με βάση τη νέα απόφαση του ΣτΕ του 2019 κρίνεται τελικά πως η αντισυνταγματικότητα του 2015 προέκυψε για «τυπικούς» και όχι «ουσιαστικούς» λόγους, δηλαδή λόγω έλλειψης εμπεριστατωμένης μελέτης.

Περαιτέρω κρίθηκε ότι το δεδικασμένο των προηγούμενων αποφάσεων αφορά μόνο τους διαδίκους που μετείχαν στις δίκες του 2015. Στο πλαίσιο αυτό ρωτά αν μπορεί σήμερα να ανατραπεί η απόφαση του 2015, εφόσον προσκομιστεί ετεροχρονισμένα μελέτη, από την οποία προκύπτει ή θα προκύψει ότι οι μειώσεις του 2012 ήταν τελικά σύννομες.

«Από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015 παρήχθησαν έννομα αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν τώρα, αλλά ούτε και να ακυρωθούν αναδρομικά από τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε μεταγενέστερα» τονίζει ο κ. Αποστολίδης σκιαγραφώντας πτυχές της νομικής γραμμής που θα ακολουθήσει και στο ακροατήριο. Αναφερόμενος, άλλωστε, στη νέα απόφαση του ΣτΕ του 2019 αναρωτιέται «από πού κι ως πού μια απόφαση του 2019, που παράγει αποτελέσματα για το μέλλον, μπορεί να κρίνει αναδρομικά το παρελθόν;». Στις 10 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί μια μεγάλη μάχη, σχολιάζει ο ίδιος, ενώ εκτιμά πως υπάρχει «νομική βεβαιότητα» για τη δικαίωση των διεκδικήσεων εντός του 10μήνου.

Στο σκεπτικό της, η αγωγή-πιλότος κάνει λόγο για σωρευτική επιβάρυνση από τα τρία μνημόνια, «η οποία είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών, ιδίως των συνταξιούχων».

Αναφέρει μάλιστα πως από το 2010 οι συνταξιούχοι έφεραν «το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, καθώς τα ακαθάριστα εισοδήματά τους μειώθηκαν μέχρι και 60%». Εκτενής αναφορά γίνεται και στην «απολύτως ανεπιτυχή» αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά και ευρύτερα της διαφθοράς και της παραοικονομίας, άνω του 25% του ΑΕΠ.

Περαιτέρω επιχειρήματα είναι πως «δεν είναι επιτρεπτές οι διαδοχικές μειώσεις συντάξεων όταν καταλήγουν σε υπέρμετρη απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος, ιδίως όταν επέρχονται αιφνιδιαστικά και κλονίζουν ριζικά την οικονομική κατάσταση των ατόμων» Πέρα από το δικαστικό θρίλερ που βρίσκεται στην τελική ευθεία όσον αφορά στα παλαιά αναδρομικά, υπάρχουν και «φρέσκα αναδρομικά» που χτίζονται μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου. Αυτά αφορούν στις περικοπές των επικουρικών του 2016 και στα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Η Δέσμευση

Η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, έχει δεσμευθεί ότι αυτά τα αναδρομικά θα αποδοθούν στο πλαίσιο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πρόκειται για αναδρομικά 3-4 μηνών (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος), καθώς η απόφαση του ΣτΕ μετράει από τις 4 Οκτωβρίου, τα οποία αφορούν:

•Πάνω από 450.000 συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχασαν από την επικουρική τους το καλοκαίρι του 2016 έως και 48%. Οι αυξήσεις θα είναι μεσοσταθμικά 52,5 ευρώ τον μήνα, συνεπώς τα αναδρομικά θα κυμαίνονται κοντά στα 200 ευρώ. Για 250.000 συνταξιούχους που είχαν τις υψηλότερες περικοπές έως και πάνω από 200 ευρώ ανά μήνα, τα αναδρομικά θα είναι μεγαλύτερου ποσού.

•Χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς οι κύριες ανταποδοτικές συντάξεις τους θα αναπροσαρμοστούν από 4/10 με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Μαζί με τη μηνιαία αύξηση που δικαιούνται, θα λάβουν και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους μήνες Οκτώβριο - Ιανουάριο.

Οι τέσσερις γρίφοι που πρέπει να λύσει η Ολομέλεια

Τέσσερα «αγκάθια» καλείται να μελετήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ώστε να αποφανθεί μετά τη συζήτηση της 10ης Ιανουαρίου μια και καλή για το μείζον θέμα των αναδρομικών.

Με την απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστές θα βάλουν τέλος στην αθρόα κατάθεση αγωγών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία όλης της χώρας, πολλά από τα οποία εκδίδουν διαφορετικές αποφάσεις, δίνοντας αναδρομικά διαφορετικών χρονικών διαστημάτων. Ο μόνος δρόμος για να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα ήταν η πιλοτική δίκη.

Τα μείζονα ερωτήματα είναι:

1.Μπορεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 να έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του δεύτερου μνημονίου σε κύριες και επικουρικές, χαράσσοντας κόκκινη γραμμή και δίνοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης αναδρομικών μόνο σε εκείνους που είχαν ασκήσει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης, ωστόσο υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει με όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στη συνέχεια, διεκδικώντας πίσω τις περικομμένες συντάξεις τους από τον πρώτο μήνα του 2013.

2.Τι θα γίνει με το περίφημο 10μηνο. ?εν είναι λίγες οι προσφυγές που «τρέχουν» από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του 2015, με τους συνταξιούχους να διεκδικούν χρήματα από τότε μέχρι τον Μάιο του 2016, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου. Γι’ αυτό το διάστημα οι νομικοί είναι μάλλον διχασμένοι. Πολλοί λένε ότι μπορεί τα αναδρομικά να καταβληθούν, άλλοι όμως δεν αποκλείουν το ΣτΕ να αποφανθεί ότι αυτό το μεσοδιάστημα ήταν αναγκαίο για να μπορέσει η διοίκηση να συμμορφωθεί με την απόφαση, θεσπίζοντας άλλο νόμο.

3.Μείζον θέμα είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τα καταργημένα δώρα των συνταξιούχων. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας έχουν κοπεί από το 2013 και συγκαταλέγονται και αυτά στις διεκδικήσεις των προσφευγόντων στα δικαστήρια.

4.Το τελευταίο αγκάθι που πρέπει να... ξεριζώσουν οι δικαστές του ΣτΕ σχετίζεται με την προσωπική διαφορά που δίδεται από 1/1/2019, καθώς υπάρχουν προσφεύγοντες που διεκδικούν ποσά από τη «μειωμένη» προσωπική διαφορά που είδαν στις συντάξεις τους.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Mercedes-Benz G500 4×4 video
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mercedes-Benz G500 4×4 video
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ