2019-12-10 13:24:06
Φωτογραφία για Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Καταστροφή που περίμενε να συμβεί
Η ανθρώπινη απληστία για το κέρδος και η υποτίμηση των δυνάμεων της φύσης είχαν ως

αποτέλεσμα την τραγωδία στο White Island της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η έκρηξη του ηφαιστείου Whakaari άφησε πίσω της τουλάχιστον πέντε νεκρούς ανθρώπους, ενώ αγνοούνται άλλοι οκτώ, η τύχη των οποίων μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Άλλοι 31 τουρίστες τραυματίστηκαν και γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο, καθώς είχαν την τύχη να μην έχουν πλησιάσει στον κρατήρα του ηφαιστείου, ο οποίος τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Τα παραπάνω είναι τα στοιχεία που επιβεβαίωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, καθώς στο νησί, την ώρα της έκρηξης, βρίσκονταν 47 άνθρωποι, οι περισσότεροι από το κρουαζιερόπλοιο Ovation of the Seas.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν έκανε λόγο για 35 τραυματίες και πέντε πτώματα. Οι 31 από τους τραυματίες παρέμειναν στα νοσοκομεία, καθώς αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα θύματα της μεγάλης αυτής καταστροφής είναι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τη Μαλαισία.


Η τραγωδία, όμως, φέρει την... υπογραφή των αρμοδίων, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες που αψήφησαν τις προβλέψεις, είτε κρατικοί οργανισμοί και υπάλληλοι, που ενέκριναν την τουριστική δραστηριότητα στο νησί, τζογάροντας καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Ο Αυστραλός ηφαιστειολόγος και καθηγητής του Monash University στην Αυστραλία, Ray Cas, επιβεβαίωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι πλησίαζαν το νησί, πόσω μάλλον για να... περιοδεύσουν πάνω και μέσα στο ηφαίστειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ήταν μία καταστροφή, που περίμενε για να συμβεί». Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα τις αρχές στη Νέα Ζηλανδία για «ασυνήθιστη δραστηριότητα στο ηφαίστειο», τότε η τραγωδία της Δευτέρας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Η έκρηξη ηφαιστείου αποτελεί μία φυσική διαδικασία του πλανήτη. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι η ανθρώπινη αλαζονεία, που αψηφά ένα τόσο μεγάλης έκτασης φαινόμενο. Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Ray Cas είχε επισκεφθεί δύο φορές κατά το παρελθόν το ηφαίστειο στο White Island για μελέτη. «Και τις δύο ήταν επικίνδυνο», δήλωσε.

«Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που εκτοξεύεται στην έκρηξη προέρχεται από υδροθερμική αλλοίωση βράχων, της περιοχής γύρω από τις γεωθερμικές οπές, αλλά μερικές φορές το εκτοξευόμενο υλικό περιλαμβάνει και θραύσματα φρέσκου μάγματος. Εκτός από τα θραύσματα θερμών πετρωμάτων και τα θραύσματα του μάγματος, απελευθερώνονται μεγάλοι όγκοι ηφαιστειακού αερίου και υπερθερμαινόμενου ατμού που παράγουν ένα θερμό ρεύμα αερίου και πετρωμάτων, το οποίο ανεβαίνει πάνω από το άνοιγμα, μερικές φορές σε ύψη χιλιάδων μέτρων», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίουν Monash.

Μία άλλη επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Dr Jessica Johnson, από το Πανεπιστήμιο East Anglia, μελετούσε με τους συναδέλφους της το φαινόμενο στο White Island και δήλωσε ότι «ήταν ένα εν πολλοίς αναμενόμενο γεγονός», καθώς «η δραστηριότητα στο ηφαίστειο είχε αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, είχε αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δίνοντας μικρούς σεισμούς και στήλες θερμού αέρα από τον φλοιό».

Ο ειδικός από το πανεπιστήμιο του Otago, David McBride, αποκάλυψε με δηλώσεις του ότι τα αέρια που εκλείει το ηφαίστειο στο White Island, είναι τόσο τοξικά, που «αρκεί μία ανάσα για να σταματήσει, να πάθει ανακοπή, η καρδιά του ανθρώπου», ενώ ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, προκαλεί σοβαρές και ίσως μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Φωτογραφίες των αγνοουμένων

Η επόμενη μέρα της μεγάλης τραγωδίας αφορά την επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ήδη ορισμένα ονόματα και φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Μία 15χρονη μαθήτρια από την Αυστραλία και οι γονείς της, βρίσκονται ανάμεσα στους αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσε το σχολείο της στην Αδελαΐδα. Πρόκειται για τη μαθήτρια του St Aloysius College, Zoe Hosking, τον 53χρονο δικηγόρο, Gavin Dallow και τη σύντροφό του και μητέρα του κοριτσιού, την 48χρονη Lisa Hosking.

Μία ακόμα τετραμελής οικογένεια από την Αυστραλία βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους. Πρόκειται για την οικογένεια Langford από το βόρειο Σίδνεϊ. Τον πατέρα Antony, τη μητέρα Kristine, τον 19χρονο γιο Jesse και τη 17χρονη κόρη Winona.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ