2019-12-12 16:31:59
Φωτογραφία για Είχε έγγραφο από το FBI για Novartis αλλά το απέκρυψε
Στο επίμαχο έγγραφο – έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ που παρουσιάζει το protothema.gr οι αμερικανικές αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών

Έγγραφο «φωτιά» που αναφέρει ότι το FBI είχε ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο κ. Ιωάννης Αγγελής.

Στο επίμαχο έγγραφο – έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ που παρουσιάζει το protothema.gr οι αμερικανικές αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών.


Από την πλευρά του το FBI απαντά ότι έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς ιατρών και φθάνοντας στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Η αποκάλυψη του εγγράφου προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις της κυρίας Τουλουπάκη και ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι με άνωθεν εντολή έστησε την σκευωρία κατά των 10 πολιτικών προσώπων.

Αυτό γιατί το επίμαχο έγγραφο δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν και βρισκόταν στο συρτάρι της κυρίας Τουλουπάκη.

Πιο αναλυτικά:

Στις 1.8.2017 το FBI απαντά στην εισαγγελία Διαφθοράς ότι δεν έχει στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Στις 6.2.2018, έξι μήνες μετά η εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζει στη Βουλή δικογραφία κατά των 10 πολιτικών προσώπων, τα οποία εμπλέκει στην επίμαχη υπόθεση.

Προκειμένου δε να δοθεί ένας ισχυρός θεσμικός μανδύας καθώς οι καταγγελίες των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων κρίθηκαν αστήριχτες και γενικόλογες η εισαγγελία προχωρά σε επιλεκτική χρήση των αμερικανικών εγγράφων. Τελικά, στον φάκελο που οδηγήθηκε στη Βουλή προστέθηκε η έκθεση του FBI που αναγράφει ονόματα 7 πολιτικών, χωρίς ωστόσο να τα συνδέει με την υπόθεση. Οπως διαπιστώνεται σήμερα η αναγραφή των επτά ονομάτων αποτελεί πιθανότατα ερώτημα της κυρίας Τουλουπάκη και όχι αναφορά των αμερικανικών αρχών.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελής, ακόμα και τον Νοέμβριο του 2018 οι Αμερικανοί επέμεναν ότι δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής ελλήνων πολιτικών. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι στις 28 Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε με τον νομικό εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα και, όταν τον ρώτησε για στοιχεία εμπλοκής πολιτικών του, απάντησε: «Για αυτό το θέμα δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ότι για το θέμα έχει ενημερώσει ο Αμερικανός Πρέσβης τον Υπουργό Δικαιοσύνης… μία φορά πήγε στον Κοντονή, μία άλλη φορά πήγε στον άλλον κ. Καλογήρου».

«Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού ο πρώην πρωθυπουργός»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το έγγραφο που προσκόμισε είπε ότι «το έγγραφο που σας δείχνω, όπως και όλα τα άλλα, δεν έχουν καμία αναφοροά σε πολιτικά πρόσωπα. Τον λόγο που θεωρώ ότι το απέκρυψαν είναι ότι θα έβγαινε κάτι θετικό για τα πολιτικά πρόσωπα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι «το αφεντικό της κυρίας Τουλουπάκη ήταν ο Ρασπούτιν» ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια «ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ο πρωθυπουργός».

«Δεν θα ασκούσα δίωξη στον Αν. Λοβέρδο αλλά στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας»

Επίσης, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε ότι πρώτη φορά στην καριέρα του είδε να ασκούνται διώξεις κατά πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχουν έστω απλές ενδείξεις ενοχής.

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης ρώτησε: «Με όλα τα στοιχεία που γνωρίζετε για την υπόθεση εσείς θα ασκούσατε δίωξη στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου;» με τον κ. Αγγελή να απαντά: «Όχι, δεν θα ασκούσα τέτοια δίωξη. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, αν ήμουν ακόμα επόπτης, θα ασκούσα δίωξη στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας».

Πέραν αυτών στην επιτροπή διημείφθησαν και οι εξής διάλογοι:

Νικολακόπουλος: Έχετε αντιληφθεί πώς βγήκε το ψευδώνυμο Ρασπούτιν; Είπατε οτι και η κυρία Δημητρίου σας μιλούσε για τον Ρασπούτιν.

Ι.Αγγελής: Τον Ρασπούτιν τον ήξεραν ακόμη και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία Εφετών. Είχε γίνει μάλιστα και καταγγελία από συνταξιούχο δικηγόρο που ζητούσε να βρούμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Την καταγγελία η Δημητρίου την ανέθεσε στην Τουλουπάκη. Εγώ τότε μάλιστα της είπα «καλά είσαι, καλά βάζεις την Τουλουπάκη να βρει ποιος είναι ο Ρασπούτιν;». Τελικά η Τουλουπάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και έστειλε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τελικά την έβαλε στο αρχείο.

Μιας γυναικός αρχή η Εισαγγελία Διαφθοράς

Ι.Αγγελής: Όλες τις συζητήσεις για την κυρία Τουλουπάκη τις κάναμε με την κυρία Παπασπύρου. Όπως σας έχω πει, μου έλεγε οτι θα φύγει με τον ανασχηματισμό. Έγινε ανασχηματισμός και δεν έφυγε. Της είπα τότε της Παπασπύρου «καλά, το δούλεμα πάει σύννεφο». Και τότε μου είπε η Παπασπύρου οτι άλλαξε η γραμμή. «Θα την αφήσουμε να ολοκληρώσει την θητεία της και θα φύγει μετα». Όταν ανανεώθηκε και η θητεία της κυρίας Τουλουπάκη, κατάλαβα ότι δεν είχαν σκοπό να την διώξουν. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ενός ανδρός αρχή. Για την ακρίβεια μίας γυναικός αρχή. Η κυρία Τουλουπάκη έκανε ό,τι ήθελε. Δεν ελεγχόταν από κανέναν

Δ.Μπιάγκης: Είπατε χθες κυριε Εισαγγελεύ, οτι ο εκπρόσωπος του FBI σας είχε πει οτι «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα».

Ποιος είναι αυτός ο δικηγόρος;

Ι.Αγγελής: Ο Σαράκης.

protothema.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ