2012-06-18 14:34:02
Φωτογραφία για Εταιρείες: Η ΑΗΚ οδηγεί την Κυπριακή οικονομία σε χρεοκοπία [video]
Οι αυξήσεις στις ενεργειακές χρεώσεις, όπως αναφέρεται σε πληρωμένη ανακοινωση στον τύπο, έφθασαν σε απαγορευτικό επίπεδο, που αυξάνει το λειτουργικό κόστος των κυπριακών βιομηχανιών, οι οποίες απολύουν υπαλλήλους, τη στιγμή που η ΑΗΚ προσλαμβάνει νέους συνεργάτες.

Εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές των κυπριακών προϊόντων, μειώθηκαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές προϊόντων.

"Οι τουριστικές μας αφίξεις είναι μειωμένες κατα 5% και το σημαντικό, τα έσοδά μας απο τον τουρισμό είναι μειωμένα κατα 13%, και αυτό σημαίνει κάποιες δεκάδες, ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια απώλεια εισοδημάτων για την οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Και όλα αυτά σε ένα χρόνο, κατά τον οποίο οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ανακάμπτουν της Αραβικης Άνοιξης, παρουσιάζοντας απίστευτη αύξηση στο τουριστικό τους ρεύμα που αγγίζει το 30%.

«Σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς όπου υπάρχει αριθμός παροχέων ηλεκτρικής ενέργειας, εκείνοι επιτυγχάνουν μείωση του ενεργειακού τους κόστους», είπε.


Με την αναφορά να γίνεται για τον πρωταγωνιστή του Τουρισμού στην περιοχή Τουρκία, η οποία διαμέσου διαδικασίας προσφορών απο τρείς ανταγωνιστικές εταιρείες, πέτυχε μείωση ενεργειακού κόστους 30% για όλες τις επιχειρήσεις της ...

Συμφωνα με τους διαμαρτυρομενους, οι φορολογίες και τα τέλη της ΑΗΚ, ειδικά μετά το Μαρί, έχουν κάνει πανάκριβο το ρεύμα, και οδηγούν σε κλείσιμο πολλές κυπριακές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

«Αυτά είναι τα επακόλουθα του να έχεις εικόνες μονωπολίου, να επιλαμβάνονται τέτοιων σημαντικών τομέων όπως είναι η ενεργειακή παροχή», τόνισε ο Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Οι κυπριακές βιομηχανίες ζητούν απο την ΑΗΚ να αφαιρέσει άμεσα το τέλος για το Μαρί και την παράλογη χρέωση της Μέγιστης ζήτησης.

Απαντά η ΑΗΚ

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος έχει φιλελευθεροποιηθεί από το 2004. Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα μονοπωλίου στην Κύπρο από την ΑΗΚ.

Είπε ότι τα δάνεια της Αρχής έχουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια ώρα η χρήση πετρελαίου ως καύσιμης ύλης επιδεινώνει την κατάσταση αφού είναι ιδιαίτερα ψηλό.
cytoday.eu
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ