2012-06-18 15:11:33
Φωτογραφία για Περί δυσφήμισης και αυτοδιαφήμισης
της Ελίνας Γαληνού

Είναι αφάνταστα πικρό να σε λοιδωρούν και να σε ταπεινώνουν,  όταν μάλιστα βρίσκεσαι στα δύσκολα. Θα μπορούσε να πεί κανείς, ότι είναι και άνανδρο, όπως και πολλά άλλα που έχουμε υποστεί. Οντως η Ελλάδα έχει σπάσει τα ρεκόρ όσον αφορά τη δυσφήμιση που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο. Εκ πρώτης όψεως, είναι η συμπεριφορά των ξένων εταίρων μας, που θα μπορούσε να κριθεί από πολλές απόψεις, ανάρμοστη. Υπάρχουν όμως και οι δικές μας ευθύνες ως προς αυτό το θέμα, και δεν εννοούμε μόνο τα λάθη εσωτερικής διακυβέρνησης των οποίων τον λογαριασμό πληρώνουμε τώρα. Ευθυνόμαστε βαθύτατα για την κακή εξωτερική εικόνα μας και αυτό είναι δικό μας λάθος.

"Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο μπουρδέλο"...γράφει πάλι στο εξώφυλλο του γνωστού μας γερμανικού περιοδικού.

Ενα τέτοιο δημοσίευμα με φόντο πάλι την Ακρόπολη και μάλιστα, ανήμερα στις τόσο κρίσιμες εκλογές μας, θα έβγαζε από τα ρούχα του και τον χειρότερο ανθέλληνα-εννοείται...Αν όμως διαβάσουμε παρακάτω την αναφορά στο ρεπορτάζ του γερμανού δημοσιογράφου, κατά το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες πολίτες αποκαλούν το κράτος τους έτσι, τι να πείς στους ξένους; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο δημοσιογράφος βασίστηκε σε μια μεμονωμένη αναφορά η οποία δεν μπορεί να γενκεύεται-ας πούμε-, πόσοι Ελληνες δεν σκέφτονται έτσι; Μήπως δεν μεμψιμοιρούμε συνεχώς για αυτά που τραβάμε από το ελληνικό δημόσιο, από τις Εφορίες, από τη γραφειοκρατία, από, από...Μήπως δεν ρίχνουμε συνεχώς λάσπη στους πολιτικούς, τους οποίους μέχρι πρότινος, εμείς οι ίδιοι ψηφίζαμε; Μήπως δεν κλαυθμηρίζουμε συνέχεια για τα μειονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με πλεονεκτήματα που συναντάμε σε άλλες χώρες;

Αλίμονο σ΄αυτά τα ζητήματα παραείμαστε ειλικρινείς και διαθέτουμε (υποτίθεται) αρκετή δόση αυτογνωσίας
. Αλλο όμως το "γνώθι σ΄αυτόν" που μας δίδαξαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και άλλο το αυτομαστίγωμα. Εάν η αυτοκριτική είναι ένα μέσο βελτίωσης του ανθρώπου-ως μέλος του κοινωνικού συνόλου-, το αυτομαστίγωμα δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, αυτο-υποβάλλεται ο άνθρωπος αρνητικά και φορτίζεται τόσο πολύ, ώστε στο τέλος αρχίζει να επιζητάει να ριφθούν οι ευθύνες κάπου αλλού. Ετσι όμως δυστυχώς, ξεκινάει η φαγωμάρα, και οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι που ο ένας επιδιώκει να το ρίξει στον άλλον. Καλύτερος τρόπος απ΄αυτόν για να δυσφημίζουμε εαυτούς δεν υπάρχει, ούτε καλύτερη τροφή για τα επίβουλα ξένα ΜΜΕ, όποτε αυτά καραδοκούν να μας καταχειρίσουν. Οταν δεν υποστηρίζεις το σπίτι σου, πέφτει και σε πλακώνει!  Ισως δεν ξέρουμε τι είναι ο κάθε ξένος στις χώρες-εταίρους μας, ούτε εάν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον αντίστοιχο Ελληνα. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε, ότι έχουν επιτύχει να παρουσιάζουν εικόνες συνόλων πολύ καλύτερες από την δική μας. Και αυτό ακριβώς προβάλλουν έναντι ημών Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και κακομεταχείριση από το ίδιο τους το κράτος, και δικαίως αισθάνονται αδικημένοι και απροστάτευτοι από τις λογής-λογής αδικίες που ευδοκίμησαν. Είναι επίσης αλήθεια, ότι είμαστε πολύ οργισμένοι για τα δεινά που μας φόρτωσαν στους ώμους οι πολιτικοί μας, παρέα με συμπολίτες μας διαπλεκόμενους όμως... Τις αιτίες όμως για όλα αυτά, υποτίθεται ότι τις έχουμε εντοπίσει. Η διόρθωσή τους, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν μπορεί πια να περιμένει λεπτό...Και η αρχή για το μεγάλο βήμα προς την πραγματική πρόοδο, προς ένα κράτος που αξίζει στην Ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων, είναι η απόκτηση συλλογικής συνείδησης και αλληλοσεβασμού. Γιατί, πάνω από τις διαφορές όλων μας, είμαστε αλλήλων μέλη.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ