2019-12-17 22:06:36
Φωτογραφία για Τουρκική «Daily Sabah»: Η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη;
«Η Τουρκία ανησυχεί για τη σταθερότητα της Λιβύης. Η προσέγγιση μεταξύ των Τουρκίας - Λιβύης θα έχει βαθύτατες επιπτώσεις στην ισορροπία εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο»,

σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα «Daily Sahah». Αναφερόμενη στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών μετά την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, το επίμαχο δημοσίευμα επισημαίνει:

«Οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Λιβύης ενισχύουν τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο χώρες συνήψαν δύο σημαντικές συμφωνίες στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με τον δια θαλάσσης γείτονά της στη Μεσόγειο και σχετίζεται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα δύο κοινοβούλια επικύρωσαν τη συμφωνία πριν την υποβάλουν στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό που καθιστά τη συμφωνία τους πιο σημαντική είναι η διαμάχη για το ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο. Μαζί με τη Λιβύη, η Τουρκία αμφισβήτησε την de facto κατάσταση που δημιούργησαν Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι, Ισραήλ και Αίγυπτος.


«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης επέφερε κλυδωνισμούς στην Αθήνα όπου η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε εσωκομματικά πυρά... Αν και η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πήγε καλά, θα είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα», επισημαίνει το τουρκικό δημοσίευμα.

«Η δεύτερη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αφορά την εθνική ασφάλεια και την αμυντική βιομηχανία...Πριν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο Ερντογάν αν η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας το ζητήσει από την Τουρκία στρατιωτική υποστήριξη.Ο ίδιος απάντησε καταφατικά.

Λίγο μετά τη δήλωση του Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε αντίγραφο της συμφωνίας για την ασφάλεια και την στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη στο τουρκικό κοινοβούλιο. Πρώτα απ 'όλα, η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία μιας "Δύναμης ταχείας ανάπτυξης", η οποία διαθέτει αρμοδιότητες επιβολής του νόμου και στρατιωτικές ευθύνες, για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη. Η Τουρκία δεσμεύεται να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλών, ανταλλαγής εμπειριών, σχεδιασμού και εξοπλισμού σε αυτή τη δύναμη.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία επιτρέπει στην Τουρκία και τη Λιβύη να δημιουργήσουν ένα κοινό γραφείο συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια. Τα δύο έθνη συμφωνούν να προσφέρουν εκπαίδευση και συμβουλές σχετικά με τη χρήση συστημάτων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και να διεξάγουν κοινούς σχεδιασμούς, ανταλλαγή εμπειριών και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τις χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, το μνημόνιο συνεννόησης ανοίγει το δρόμο για μια ολοκληρωμένη συνεργασία.

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα άρθρα σχετίζεται με τη δυνατότητα διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός από τις κοινές ασκήσεις. Ως εκ τούτου, η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, της ασφάλειας των χερσαίων, των ναυτικών και των αεροπορικών συνόρων και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και των φυσικών καταστροφών».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ