2019-12-17 22:57:53
Φωτογραφία για ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ!!!
Συμπολίτης μας καταγγέλει εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων 

-Ζητείται η άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας και της Περιφέρειας

Συμπολίτης μας καταγγέλλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος και των υδροφόρων οριζόντων που προκαλεί το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνέλαιου στις Καλυθιές, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, στη καταγγελία του προς την Εισαγγελία, που κοινοποιείται και στην περιφέρεια, αναφέρει τα εξής: 

"Αξιότιμε κ. Προϊσταμένε/η της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, μόλις προχθές περιηγούμενος στην περιοχή “Κάκκαρη”, του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλυθιών, της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, του Δήμου Ρόδου διαπίστωσα έκπληκτος ότι είχαν ριφθεί λύμματα, σε πολλά και διαφορετικά σημεία στη κοίτη ενός ρέματος και σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα και παραγωγής πυρηνέλαιου! Σημειωτέον ότι, λειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες το κοντινό εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα - παραγωγής πυρηνέλαιου, λόγω της τρέχουσας ελαιοκομικής - ελαιουργικής περιόδου, ενώ το χρώμα αυτών των λυμμάτων είναι μαύρο και η δυσάρεστη οσμή τους παραπέμπει σε λύμματα από την επεξεργασία πυρήνα και όχι σε αποχετευτικά λύμματα. 

Προκύπτει λοιπόν, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, ότι πρόκειται για μη επεξεργασμένα βιολογικώς και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία λύμματα! Προς απόδειξη των ισχυρισμών μου σας προσκομίζω φωτογραφίες, που απεικονίζουν τον αγωγό και τα λύμματα
. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι τα λύμματα από την επεξεργασία του πυρηνέλαιου είναι από τα πλέον τοξικά και επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και για αυτόν ακριβώς το λόγο υπόκεινται σύμφωνα μάλιστα με αυστηρότατες προδιαγραφές σε βιολογικό καθαρισμό, προκειμένου εν συνεχεία να απορριφθούν. 

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις του Τριτοβάθμιου Βιολογικού Καθαρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) δεν δέχονται λύμματα πυρηνέλαιου, εξαιτίας της ειδικής και περίπλοκης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται για τον καθαρισμό τους. Κατά κανόνα υφίστανται υδροφόροι ορίζοντες στις κοίτες των ρεμάτων, όπως και στο συγκεκριμένο ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και λειτουργούν 10 περίπου γεωτρήσεις, που υδροδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. . 

Καθίσταται ως εκ των ανωτέρω σαφές ότι με τη παράνομη διοχέτευση των μη επεξεργασμένων λυμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο, προκαλούνται ανήκεστες βλάβες στο περιβάλλον και μολύνονται ανεπανόρθωτα οι υδροφόροι ορίζοντες αλλά και τα ύδατα του δικτύου υδρεύσεως, με άμεση συνέπεια να εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία! Με δεδομένο μάλιστα ότι διερχόμαστε περίοδο ελαιοπαραγωγής είναι βέβαιο ότι για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑITOYMAI επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου, όπως διερευνήσετε κατεπειγόντως τις καταγγελίας μου και εφόσον τις κρίνετε ως βάσιμες, όπως παρέμβετε για την ΑΜΕΣΗ διακοπή της ρίψεως επιβλαβών για τη δημόσια υγεία λυμμάτων στις κοίτες του προαναφερθέντος ρέματος, για την εξώθηση των αρμοδίων Αρχών να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις στους υπεύθυνους και για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου. 

Ρόδος, 10-12-2019. 

Μετά τιμής, ο καταγγέλων ...".

ΠΗΓΗ FACEBOOK
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ