2019-12-18 16:23:34
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Έτοιμοι να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ οι Δημοκρατικοί
«Καλά Χριστούγεννα πρόεδρε, σας... παραπέμπουμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι

Δημοκρατικοί στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του Τραμπ: κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, αδικήματα που μπορεί να τον οδηγήσουν στην αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας (τοπική ώρα 6.30 με 7.30 p.m) θα ξεκινήσει η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως γράφει ο ιστότοπος «Politico».

Το Κογκρέσο ψηφίζει ξανά για παραπομπή προέδρου 21 χρόνια μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος υπενθυμίζοντας πως την 21η επέτειο από την ψηφοφορία για την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σώμα του Κογκρέσου ψηφίζει αυτή τη φορά για έναν άλλο πρόεδρο.


Στις 19 Δεκεμβρίου του 1998, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει για τον Μπιλ Κλίντον και σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, το ίδιο όργανο καλείται να ψηφίσει για τον Τραμπ.

Επί έξι ώρες θα συνεδριάζει το σώμα του Κογκρέσου για να αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Για τρίτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας πρόεδρος παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Μόνο οι Δημοκρατικοί Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκαν να υποστούν την ίδια διαδικασία, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από το προεδρικό του αξίωμα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, καθώς είπε στις αρχές ψέματα για την ερωτική του σχέση με την πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο στον Λευκό Οίκο Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Τζόνσον, από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα επειδή προσπάθησε να αντικαταστήσει με το έτσι θέλω τον τότε υπουργό Πολέμου της χώρας, καθώς διαφωνούσε μαζί του.

Τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Κλίντον, ωστόσο, κατάφεραν την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν την αποπομπή (καθώς οι σχετικές προτάσεις δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα 2/3 των ψήφων στην αμερικανική Γερουσία). Η μοναδική περίπτωση στα αμερικανικά χρονικά κατά την οποία η πρόταση μομφής όντως οδήγησε στην ανατροπή ενός προέδρου ήταν το καλοκαίρι του 1974, όταν ο Ρεπουμπλικανός Νίξον πρόλαβε να παραιτηθεί στον απόηχο του σκανδάλου «Watergate»... προτού προλάβουν να τον αποπέμψουν.

Η Γερουσία αναλαμβάνει το ρόλο του «δικαστή»

Η σχεδόν βέβαιη υπερψήφιση της παραπομπής του Τραμπ από ένα σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θέτει το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις ΗΠΑ, το ένα νομοθετικό όργανο -Βουλή των Αντιπροσώπων- μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εναντίον εντός προέδρου, ωστόσο η Γερουσία αναλαμβάνει το ρόλο του «δικαστή».

Η δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν πρόκειται να καθαιρεθεί αφού έχει τη Γερουσία με το μέρος του. Η παραπομπή του, όμως, μπορεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, έχει δηλώσει πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Νάνσι Πελόζι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ρεκόρ δημοτικότητας, κατηγόρησε χθες τους Δημοκρατικούς πως συνεχίζουν μια «απάτη», επισημαίνοντας ότι η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη οφείλεται στο ότι ουδέποτε αποδέχθηκαν την ήττα τους το 2016 και ότι με τις ενέργειές τους «κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από την εξουσία (δηλαδή 67 στους 100). Οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών ανέρχονται σε 53. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 235 βουλευτές σε σύνολο 435. Με άλλα λόγια, οι απαιτούμενοι βουλευτές για να αποπεμφθεί ο Τραμπ υπάρχουν. Δεν υπάρχουν, όμως, και τα απαιτούμενα 2/3 των γερουσιαστών.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ