2019-12-18 21:00:43
Φωτογραφία για «Μαϊμού» η καμπάνια «Στείλτε μια κάρτα στο Καστελόριζο»
Μαιμού η καμπάνια “στείλτε μια κάρτα στο Καστελόριζο”- Δεν έχει καμία αξία

Τις τελευταίες εβδομάδες κάνει θραύση στα social media μια καμπάνια που περίπου ισχυρίζεται ότι αν στείλουμε μαζικά μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στο Καστελόριζο , θα ενισχύσουμε τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ και την γεωστρατηγική θέση της χώρας και του νησιού.

Η καμπάνια όμως δεν έχει καμία αξία και όπως αποκαλύπτουν τα ellinika hoaxes είναι και πολύ παλιά. Το ίδιο δημοσίευμα κυκλοφορεί από το 2010 και κάνει την εμφάνισή του και πάλι αυτές τις ημέρες..

Στο κείμενο αναφέρεται:

“Επιμένουμε να σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.”


Οπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes αρχική πηγή του δημοσιεύματος, φέρεται να είναι ο ιστότοπος Εμπροσθοφύλακας με ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης την 24/12/2010.

Και φυσικά διατυπώνει τα εύλογα ερωτήματα:

“Πώς ακριβώς μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει την γεωπολιτική ισχύ; Ποιος θα μετρήσει τις κάρτες; Γιατί η αποστολή καρτών θα αποδείξει ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό έδαφος; Εάν δηλαδή αύριο αρχίσουμε να στέλνουμε κάρτες στην Μάλτα, θα θεωρηθεί αυτό τον νησί της Μεσογείου ελληνική επικράτεια;

Το ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι γνωστό, αλλά η θεωρία ότι αυτό θα σταματήσει ή θα αυξήσουμε την γεωπολιτική μας ισχύ, επειδή θα στείλουμε κάρτες στο Καστελόριζο, είναι απλά ανυπόστατη, καταλήγει.

Γενικότερα, το συγκεκριμένο κείμενο έχει όλα τα χαρακτηριστικά των chain mails (μηνύματα που αναπαράγονται μέσω email χωρίς καμιά αξία). Δεν υπάρχει καμία λογική στα όσα ισχυρίζεται, απλά μια επιμονή να το στείλουμε σε όσους μπορούμε για να “σώσουμε το Καστελόριζο”.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ