2019-12-19 16:05:07
Φωτογραφία για Freeeeeeeeedom: Peugeot 208
Ο Robert Frost, ίσως ο σημαντικότερος ποιητής της γενιάς του και με τέσσερα βραβεία

Πούλιτζερ στο ιστορικό του τσεπάκι, έγραφε κάποτε πως «η ελευθερία βρίσκεται στο να ’σαι γενναίος»

 Η ουσία είναι η επική φράση του. Το «καύσιμο» που χρειάζεται για να νιώσεις στο πετσί σου την επίμαχη ελευθερία. Είναι μια ατάκα που αγαπούν οι ψυχολόγοι. Ή οι αθλητές πριν το μεγάλο άλμα. Ή και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας όταν κοιτούν τη ζωή τους από ψηλά και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Frost εννοούσε πως μερικές φορές για να ΄σαι ελεύθερος πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα. Δεν αρκεί να ελπίζεις. Ή να σταυρώνεις τα δάχτυλα για να ξορκίσεις. Πρέπει να προβείς σε μια κίνηση γενναιότητας. Φυσικά και δεν είχε σχέση με την αυτοκίνηση. Ούτε και με τo νέο Peugeot 208. Αποδήμησε εις Κύριον το 1963, στη Βοστώνη. Τα γραπτά μένουν. Οι άνθρωποι «φεύγουν».

Όμως, όμως, όμως
. Πίσω απ’ αυτό το νέο αυτό αυτοκίνητο που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους, υπάρχει αυτή ακριβώς η νοητική δύναμη που περιέγραψε ο ποιητής. Το Peugeot 208 προέκυψε απ΄το μυαλό κάποιων ανθρώπων, εκεί στα κεντρικά, στη Γαλλία, που εξέφρασαν τη δική τους γενναιότητα. Σημειωτέον, εν μέσω παγκοσμιοποίησης. Κάποιων, δηλαδή, που αποφάσισαν να παίξουν το δικό τους «χαρτί», έτσι ακριβώς όπως το ονειρεύονται. Ένα ‘’jump in’’ στο μέλλον. Ένα τολμηρό άλμα στην κατηγορία. Να γράψουν, όπως κι ο Frost, το δικό τους ποίημα. Αυτή τη φορά σε μέταλλο.

Το παρατηρώ έξω απ’ το σπίτι σ΄αυτό το λαμπερό Μπλε Vertigo. Για την ιστορία, είναι εξίσου εντυπωσιακό και στο πυρακτωμένο Κίτρινο Faro. Αλλά «γράφει» ωραία και στο μινιμαλιστικό Λευκό Banquise. Τέλος πάντων, ανεξαρτήτως χρωματικής προτίμησης. Το περιεργάζομαι και βλέπω πάνω του μνήμες απ΄το αρχετυπικό Peugeot 205 GTi της δεκαετίας του ’90, εκεί, στην πίσω κολώνα του αμαξώματος. Ή το εμφατικό μπροστινό που ξεχωρίζει μέσα στον πολτό του τράφικ. Αλλά και το πιο μυστηριώδες «πίσω» που κυκλοφορεί: μια εντυπωσιακή μαύρη γυαλιστερή φάσα. Καλύπτει όλη την επιφάνεια ανάμεσα στα πίσω full LED φώτα, που ξεχωρίζουν και αυτά χάρη στις 3 «νυχιές», όπου παραμένουν συνεχώς αναμμένα.

Το Peugeot 208 δεν φαίνεται να μοιάζει με κάτι άλλο. Με μακρύ καπό, σπορ, κομψές γραμμές, με μαύρα γυαλιστερά «φρύδια» και φωτεινή υπογραφή full LED. Εντάξει, την παραπάνω περιγραφή μπορείς να τη διαβάσεις και σε άλλα βιογραφικά αυτοκινήτων όταν μπαίνεις σε εταιρικές ιστοσελίδες. Εδώ, όμως, στο νέο, γαλλικό τέκνο ελευθερίας, αυτό που εισπράττεις βλέποντάς το από κοντά, υπερβαίνει τους κειμενογράφους.

Το αυτοκίνητο έχει καταφέρει να είναι ούλτρα νεανικό.Ή, όπως λέει η καινούργια λέξη στο σλανγκ λεξικό των 20something, είναι ‘’drip’’. Τo ‘’drip’’ σημαίνει πως το στυλ σου κι ο τρόπος που κινείσαι δείχνουν πως είσαι μέσα στα πράγματα. Πως είσαι σέξι. Με μια ανάλογη σημειολογία, το Peugeot 208 έχει χτυπήσει το δόξα πατρί του ντιζάιν σε μια εποχή που συχνά ακούμε πως τα «αυτοκίνητα είναι όλα ίδια». Και το ενδιαφέρον είναι πως όλο αυτό το επιτυγχάνει χωρίς να ακροβατεί σαν τρελός του χωριού ή με μια αισθητική που διχάζει ή προκαλεί για να προκαλέσει.

Το επόμενο σήκωμα των φρυδιών λαμβάνει χώρα αφ ης στιγμής ανοίξεις την πόρτα και μπεις μέσα. Εντάξει, τι να πεις. Οι άνθρωποι το «τερμάτισαν». Το i-Cockpit, όπως ονομάζουν στην Peugeot τη νέα σχεδίαση του εσωτερικού, είναι μια κατηγορία από μόνο του. Τρισδιάστατος, ψηφιακός πίνακας οργάνων, τεχνολογία απ’ το μέλλον και ρομαντισμός απ΄το χθες με διακόπτες (μεταλλικούς, παρακαλώ) που παραπέμπουν σε πλήκτρα πιάνου. Ένα κινητό cocooning που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, ξεχωριστά. Μπροστά απ΄την εποχή μας.

Ευκαιρίας δοθείσης, δεσποινίδες και νεαρές Ελληνίδες, τολμώ να προτείνω πως αν σας αρέσει η haute couture, οφείλετε στον εαυτό σας ένα πέρασμα απ΄τα showrooms της Peugeot. Το θέμα, αμέσως μετά, είναι πώς θα καταφέρετε βγαίνοντας να μην πέσετε στον έρωτά του. Είναι αυτό το «αχχχ». Και όσο πιο παρατεταμένο το τελευταίο γράμμα, το «χ», τόσο πιο μεγάλος ο έρωτας.

Είναι, βλέπετε, αυτό το θετικό vibe που εκπέμπει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Πόσες εργατοώρες και, κυρίως, πόση συνθετική σκέψη υπάρχει πίσω από του; Άγνωστο. Είναι, ωστόσο, προφανές πως σχεδιαστές, μηχανικοί και marketeers της Peuegot κατάφεραν και ενσωμάτωσαν το απόλυτο πακέτο ελευθερίας μέσα σε 4,055 χιλιοστά μήκους.

Ελευθερία στην επιλογή κινητήρα: Βενζίνη, Diesel ή 100% ηλεκτρικό; Ναι, το Peugeot 208 ήρθε ήδη στην ελληνική αγορά και ως μία αθόρυβη κάψουλα με απόδοση 136 ίππων. Είναι αυτή η ακαριαία ώθηση των 260 Nm ροπής απ΄τον ηλεκτροκινητήρα που θα γευτούν κάποιοι για πρώτη φορά.

Αλλά ο ύμνος ελευθερίας συνεχίζεται: Χειροκίνητο 6άρι (ανάλαφρο, θετικό στο «κούμπωμα» και γρήγορο;) ή το μοναδικό 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο στην κατηγορία; Και πόση ευφυΐα χωράει σε ένα αυτοκίνητο-μπιζού; Η απάντηση είναι ένα πανέξυπνο πακέτο με το Peugeot Drive Assist, το Active Safety Brake ή το Σύστημα Ενεργής Παρακολούθησης Τυφλών Σημείων που μεταξύ 65 και 140χλμ/ώρα, το σύστημα που προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία οχήματος σε κάποιο τυφλό σημείο.

Οδηγώντας το ξαναζείς την ωραία, γαλλική σχολή οδήγησης. Άμεσο, ανάλαφρο, εύκολο στην πόλη και στιβαρό στις υψηλές ταχήτητες. Πιο γεροδεμένο από ποτέ χάρη στη νέα πλατφόρμα CMP. Με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και 4,2 lt /100 km στο μικτό κύκλο. Χτυπάει χιτ.

Ολοκληρώνω. Δεν είναι εύκολο ένα βιομηχανικό προϊόν να κραυγάζει ελευθερία. Απαλλαγή από νόρμες, αισθητικές συμβάσεις και τελματωμένα συναισθήματα. Να το πω απλά. Δεν βλέπεις συχνά, πλέον, ένα προσιτό, μικρό αυτοκίνητο να εμπνέει τόσο κόσμο, τόσο ενστικτωδώς. Διαβάζοντας κριτικές στο διαδίκτυο, αφουγκράζοντας εντυπώσεις από φίλους και γνωστούς, εισπράττοντας εκφράσεις θαυμασμού περιμένοντας στο φανάρι. Οπουδήποτε. Συμβαίνει κατά καιρούς στα χρονικά του αυτοκινήτου. Ε, ένα κλικ πριν τη νέα χρονιά, αυτό το «κάτι» λαμβάνει χώρα με το Peugeot 208. Γενναιότητα σε τροχούς.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ