2019-12-29 02:00:41
Φωτογραφία για Νωρίτερα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ευνοούνται χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες
Μείωση ΕΝΦΙΑ που θα συνοδεύει τα φετινά εκκαθαριστικά προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Με αυτό το 8%, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα κατευθύνεται κυρίως στις χαμηλότερες και τις μεσαίες ιδιοκτησίες υλοποιούμε νωρίτερα την προεκλογική μας δέσμευση», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Στοχευμένη μείωση ΕΝΦΙΑ που θα συνοδεύει τα φετινά εκκαθαριστικά και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2020 προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός καλεί τους πολίτες να σπεύσουν ως το τέλος Απριλίου να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Διαπραγματεύσεις για το πλεόνασμα

Στην ερώτηση, ειδικότερα, για το πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών απαντά ως εξής:


«Θα ξεκινήσουν και εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Σε όλες τις συζητήσεις, πρωθυπουργός και οικονομικός επιτελείο αναδεικνύουν το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο το προσεγγίζουμε μεθοδικά και τεκμηριωμένα». Εξηγεί δε, ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βελτιώνουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων».

Προστασία πρώτης κατοικίας

Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει:

«Μέχρι τέλος Απριλίου καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, μετά και τις συνεχείς βελτιώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε ρυθμίσεις του». Συγχρόνως ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποιεί ότι «στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί κάποιο πλαίσιο για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά με άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα βελτιώνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ώστε να μη χρειάζονται την προστασία του κράτους. Επιπλέον προωθούμε μέτρα που "ξετρυπώνουν" τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους αναγκάζουν να πληρώσουν».

Για το νέο νόμο για την αφερεγγυότητα, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως μέσω αυτού «παρέχουμε δεύτερη ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να απαλλαγεί από τα χρέη του ώστε να μην κυνηγούν αυτόν και τα παιδιά του, να μη μεταφερθεί το πρόβλημα του χρέους στην επόμενη γενιά».

Μείωση ΕΝΦΙΑ στα φετινά εκκαθαριστικά

Για τη μείωση, τέλος, του ΕΝΦΙΑ, «εκτιμούμε ότι θα συνοδεύει τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό το 8%, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα κατευθύνεται κυρίως στις χαμηλότερες και τις μεσαίες ιδιοκτησίες, όπως ακριβώς πράξαμε και με την υφιστάμενη μείωση του 22% υλοποιούμε στο σύνολό της και μάλιστα νωρίτερα, την προεκλογική μας δέσμευση», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ