2019-12-30 09:00:35
Φωτογραφία για Έλληνες, Βούλγαροι και Κροάτες τελευταίοι σε εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Βγαίνοντας από το τούνελ της μακράς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην «οπισθοφυλακή» της ΕΕ, καταλαμβάνοντας μία από τις τελευταίες θέσεις ως προς τις επενδύσεις, τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Οι Ελληνες –μαζί με τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους και τους Κροάτες είναι οι φτωχότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος τους.

Η ασθενής εγχώρια καταναλωτική ζήτηση σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς επενδύσεις γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια επιτάχυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Επενδύσεις

Δύο αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πόσο πίσω γύρισε η κρίση την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις: Το 2008 οι κατά κεφαλήν επενδύσεις στην Ελλάδα υπερέβαιναν ελαφρώς τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 – αντιστοιχούσαν στο 101,7%. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018, είχαν υποχωρήσει δραματικά στο 38,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, φέρνοντας την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.


Αγοραστική Δύναμη

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος, μετρούμενου όχι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά σε αγοραστική δύναμη. Η παρατεταμένη κρίση, οι περικοπές μισθών-συντάξεων και η μείωση των αμοιβών εργασίας δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογη πτώση του κόστους ζωής. Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών συνέχισαν να αυξάνονται, ή μειώθηκαν πολύ λιγότερο από τα εισοδήματα.

Η κρίση έριξε την Ελλάδα σε πολύ χαμηλή θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοντά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εξανεμίζοντας όλη την πρόοδο που είχε σημειώσει την προηγούμενη δεκαετία.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ