2020-01-06 20:09:04
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Σχεδιάζουμε να κλείσουμε τα Στενά του Βοσπόρου»
Να κλείσει τα Στενά του οσπόρου επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξη του στο CNN Turk, τονίζοντας πως «η Συνθήκη του Μαντρέ μαζί με τα Στενά είναι παρελθόν» και στέλνοντας έτσι το μήνυμα για κατάργηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης από τα Στενά του οσπόρου θα περνούν μόνο πλοία με ξηρό φορτίο ενώ όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ αυτών και τα δεξαμενόπλοια, θα περνούν από την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου «εκεί δεν θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, «η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα μειώσει την κίνηση στο όσπορο. Από τα Στενά του οσπόρου θα περνούν μόνο τα πλοία ξηρού φορτίου. Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και δεσμεύει μόνο τα Στενά. Η Διώρυγα είναι εκτός της Συνθήκης του Μοντρέ», ενώ πρόσφατα είχε επισημάνει ότι με τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη Διώρυγα του Σουέζ. «Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό», είχε ξεκαθαρίσει ο Τ. Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Τούρκου προέδρου προβλέπει ότι μέχρι το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το 60% της Διώρυγας και το 2025 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Το κόστος εκτιμάται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει μήκος 43 χιλιόμετρα, φτάνοντας στην Προποντίδα μέσω της λίμνης Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, καθώς και δάση και αγροτικές εκτάσεις.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ