2020-01-07 23:33:08
Φωτογραφία για Και στην κηδεία του Χομεϊνί είχε επικρατήσει χάος με 8 νεκρούς
Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ετάφη τον Ιούνιο του 1989 - Η σορός του είχε φυγαδευτεί με ελικόπτερο

Σκηνές από το μακρινό 1989 και την κηδεία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ξύπνησαν την Τρίτη με το ποδοπάτημα στην κηδεία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 35 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η κηδεία του Χομεϊνί, τον Ιούνιο του 1989, είχε σημαδευτεί από το θάνατο 8 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου 500 αλλά και από σκηνές με τη σορό του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη να πέφτει στο έδαφος από τους παθιασμένους διαδηλωτές.

Ρεπορτάζ των Los Angeles Times από εκείνη την ημέρα περιγράφει πώς οι διαδηλωτές άρπαξαν τη λευκή σινδόνη με την οποία θάβονται οι Μουσουλμάνοι και την έκαναν κομμάτια με την μετάδοση τότε να μεταδίδεται απότομα και για αρκετά λεπτά.

Όπως δήλωνε, τότε, νεαρός διαδηλωτής «οι άνθρωποι αγαπάνε τον ιμάμη πάρα πολύ, δεν αντέχουν να τον δουν να θάβεται. Θέλουν ένα κομμάτι της σινδόνης ως ιερό κειμήλιο».


Το φέρετρο με τη σορό του Χομεϊνι είχε μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο με το πλήθος να το κυκλώνει και τους χειριστές του να απογειώνονται με την πόρτα μισάνοιχτη.

Για να ηρεμήσουν τα πλήθη είχε ανακοινωθεί ότι η ταφή είχε αναβληθεί αλλά τρείς ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε με τη σορό σε μεταλλικό φέρετρο.

Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια είχε σημειωθεί επεισόδιο με τον γιο του Χομεϊνί, Αχμάντ, ο οποίος έπεσε κάτω από το πλήθος με αποτέλεσμα τότε να χάσει το μαύρο τουρμπάνι του και τελικά να μεταφέρεται σχεδόν στον αέρα μέχρι το ασθενοφόρο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ