2020-01-09 15:57:26
Φωτογραφία για Άγκυρα: «Ψευδή τα επιχειρήματα των πέντε για τα μνημόνια με Λιβύη»
Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας για τα δύο μνημόνια της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει πλασματικά και ψευδή τα στοιχεία, με βάση τα οποία οι πέντε χώρες καταδίκασαν ως άκυρα και κενά περιεχομένου τα μνημόνια, ενώ υποστηρίζει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να μεταμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή συνεργασίας.

«Το ανακοινωθέν αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας της Κύπρου και της Αιγύπτου καθώς και της Ιταλίας, είναι βασισμένη εξ ολοκλήρου σε πλασματικά επιχειρήματα και ψευδή στοιχεία» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Υποστηρίζει δε ότι «τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Λιβύης, είναι νόμιμα και απολύτως συμβατά με το Διεθνές Δίκαιο», ενώ προσθέτει ότι αποτελούν μια απάντηση «σε αυτούς που στόχο έχουν να παραβλέψουν την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».


Σχολιάζει δε πως το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου «αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά ότι τα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και σωστά και ενδεδειγμένα». «Η Τουρκία, έχοντας την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλάει για οποιοδήποτε σχεδιασμό στην περιοχή. Προκειμένου να μεταμορφώσουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας και όχι συγκρούσεων, θα θέλαμε να αδράξουμε αυτής της ευκαιρίας προκειμένου να εκφράσουμε ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με τη συμβουλευτική συμμετοχή και της Ιταλίας, καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη αλλά και την Κύπρο.

Σε συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι Υπουργοί έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας τον Νοέμβριο, μεταξύ της Τουρκίας και του επικεφαλής της ΚΕΕ της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ, συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, που υπονόμευσε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα μνημόνια, κενά περιεχομένου και άκυρα. Παράλληλα, συμφώνησαν στο γεγονός ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων Κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες.

Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης, με δεδομένη την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των Κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο. 

Ειδικότερα για την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, τονίζουν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Όπως ανέφεραν οι Υπουργοί και στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο, μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης και επαναφοράς της σταθερότητας στη Λιβύη, με δεδομένες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη Διαδικασία του Βερολίνου.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την αποφασιστικότητα των Κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους, σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ