2020-01-10 09:42:22
Φωτογραφία για Τα 2+1 «όχι» του Τσίπρα στη συνάντηση στο Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει στις 12:00 το μεσημέρι τον κύκλο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα και την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς Αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ. Ενόψει αυτής της συνάντησης έγινε χθες πολύωρη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου υπό τον κ. Τσίπρα, με συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκονται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και του πρώην Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Παρότι στο επίκεντρο θα βρεθούν, αντικειμενικά, τα εθνικά θέματα και η διερεύνηση της δυνατότητας να διαμορφωθεί «εθνικό μέτωπο» στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, από πλευράς Πρωθυπουργού, βολιδοσκόπηση των προθέσεων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως προς το μείζον θέμα της συνάντησης Μητσοτάκη -Τραμπ, ο κ
. Τσίπρας θα μεταφέρει και επισήμως στον συνομιλητή του τη βασική κριτική για το αποτέλεσμα του ταξιδιού. Ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός δεν έλαβε την πολυπόθητη «στήριξη Τραμπ» έναντι των τουρκικών προκλήσεων, καθώς προσήλθε στον Λευκό Οίκο χωρίς ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί». Κι αυτό διότι αφενός είχε ήδη καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις εγκαταστάσεις, βάσεις, μεταξύ αυτών της Σούδας, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πρόθυμος για την αγορά των F-35 ύψους τριών δισ. ευρώ και, «έδωσε θετικά μηνύματα» στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ρίξει το βάρος στο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό είτε να το αποσύρει «μέχρι νεωτέρας», είτε να παγώσει την προώθησή του για ψήφιση από την Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζεται να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, χωρίς ακόμα να είναι σαφές εάν θα δώσει αρνητική ψήφο ή εάν θα δηλώσει «παρών». «Δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τέτοιας σημασίας νομοσχέδιο χωρίς να ''δώσουν'' οι ΗΠΑ έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις του», σημειώνουν κορυφαία στελέχη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί εάν και όταν οριστικοποιήσει η κυβέρνηση την «τύχη» του νομοσχεδίου.

Στην εύλογη παρατήρηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είχε συνταχθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιες κομματικές πηγές απαντούν ότι αυτό είχε συμβεί σε μία θετική συγκυρία, κατά την οποία ο τότε Πρωθυπουργός και το τότε ΥΠΕΞ είχαν εξασφαλίσει αναβάθμιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του EastMed και με καθιέρωση του σχήματος «3+1» (Ελλάδα- Ισραήλ-Κύπρος συν ΗΠΑ). «Σ΄αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Ελλάδα είχε συμφωνήσει στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες της για τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα», εξηγούν. Διευκρινίζοντας, δηλαδή, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά στο δυσμενές ή προβληματικό timing, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ στηρίζει την Τουρκία «και τον φίλο του Ερντογάν», με τον κ. Μητσοτάκη «να παρακολουθεί σαν θεατής τις εξελίξεις».

Όσο για τα άλλα δύο, «εσωτερικά», θέματα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στον κ. Μητσοτάκη δύο «όχι»:

Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με επαναφορά του μπόνους στο πρώτο κόμμα, δεδομένου ότι η δική του κυβέρνηση καθιέρωσε το 2016 την απλή αναλογική.Στην στήριξη άλλου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας πέραν του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίον πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2015 και προτείνει εκ νέου σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Επ' αυτού, όπως έχουμε ήδη μεταφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεξεργαστεί άλλη πρόταση μόνο στην περίπτωση που ο κ. Παυλόπουλος αρνηθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος χωρίς την στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος.Euro2Day

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ