2020-01-10 12:39:49
Φωτογραφία για Zantac Αγωγές εκατομμυρίων δολαρίων κατατίθενται για αποζημίωση ασθενών με καρκίνο
Αγωγή κατά εταιρειών που παρήγαγαν το Zantac κατέθεσε μια γυναίκα από την Βόρεια Καρολίνα. Το Zantac της προκάλεσε μετά από πολλά χρόνια λήψης του καρκίνο του στομάχου λόγω της περιεκτικότητάς του στην χημική καρκινογόνο ουσία Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

Η πρώτη καταγγελία (PDF) κατατέθηκε από την Mary Anthony στο αμερικανικό Επαρχιακό Δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας της Βόρειας Καρολίνας στις 19 Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι το δραστικό συστατικό του Zantac (ρανιτιδίνη) παράγει "εκπληκτικές" ποσότητες NDMA όταν χωνεύεται από τον άνθρωπο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Anthony υποδεικνύει ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τακτικά το Zantac το 1992 και συνέχισε να χρησιμοποιεί το φάρμακο κατά της καούρας, είτε σε εμπορικό σήμα είτε σε γενική μορφή για τα επόμενα 27 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο NDMA που παρήγαγε η Zantac, η Anthony δείχνει ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου το 2012. Ωστόσο, δείχνει ότι δεν έμαθε για τη σχέση του Zantac με τον καρκίνο μέχρι το τρέχον έτος, όταν εντοπίστηκε σε ένα on-line φαρμακείο τα επίπεδα των δισκίων NDMA, τα οποία υπερέβησαν σημαντικά τα ημερήσια όρια που ορίστηκαν από τον FDA για την έκθεση στο χημικό προϊόν.


Σε αγωγή που κατατέθηκε αυτήν την εβδομάδα η Dana Viola, κάτοικος του Νιού Τζέρσεϋ, ισχυρίζεται ότι αν γνώριζε ότι το Zantac που είχε πάρει από το 2004 περιέχει ουσία που προκαλεί καρκίνο, δεν θα αγόραζε ποτέ το φάρμακο.

Η αγωγή στρέφεται σε διάφορους παρασκευαστές και διανομείς του φαρμάκου, μεταξύ των οποίων οι Boehringer Ingelheim, Sanofi, Pfizer, Chattem, Inc. και GlaxoSmithKline, υποστηρίζοντας ότι δεν προειδοποίησαν επαρκώς τους καταναλωτές, τον ιατρικό κλάδο και τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, από την ρανιτιδίνη από τότε που το φάρμακο εισήχθη για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

"Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως υποστηρίζεται έγινε με απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την καταπίεση και την κακία", δηλώνει στην αγωγή της η Anthony. "Οι κατηγορούμενοι είχαν πλήρη επίγνωση των κινδύνων ασφάλειας του Zantac, ιδιαίτερα του καρκινογόνου παράγοντα του Zantac καθώς μετασχηματίζεται σε NDMA στο ανθρώπινο σώμα. Παρόλα αυτά, οι κατηγορούμενοι δημιούργησαν σκόπιμα την ετικέτα, το μάρκετινγκ και την προώθησή τους για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές ".

Η υπόθεση ενώνει έναν αυξανόμενο αριθμό αγωγών Zantac που κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων που υποβλήθηκαν για λογαριασμό ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του στομάχου, καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ορθοκολικό καρκίνο, καρκίνο του οισοφάγου και άλλους καρκίνους κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα, υποστηρίζοντας ότι η ρανιτιδίνη που περιέχεται στο Zantac γίνεται NDMA μέσα στο σώμα.

Το NDMA είναι ένα χημικό παραπροϊόν, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο. Χρησιμοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της κατασκευής καυσίμου πυραύλων στις αρχές της δεκαετίας του 1900, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εργαστηριακά πειράματα για την πρόκληση καρκίνου σε πειράματα σε πειραματόζωα.

Πέρυσι, ανακλήθηκαν ορισμένα φάρμακα γενικής αρτηριακής πίεσης αφού ανακαλύφθηκε ότι το NDMA μολύνει τα δισκία βαλσαρτάνης, ιρβεσαρτάνης και λοσαρτάνης λόγω αλλαγών στη διαδικασία παρασκευής φαρμάκων. Για να αποφευχθούν ελλείψεις μετά την ανάκληση της βαλσαρτάνης, ο FDA καθόρισε ένα επιτρεπόμενο όριο για το NDMA στα 96 νανογραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, τα επίπεδα που υπάρχουν σε κάθε δισκίο Zantac είναι 26.000 φορές υψηλότερα από αυτό το όριο.

Τον Σεπτέμβριο, το ηλεκτρονικό φαρμακείο Valisure υπέβαλε μια αναφορά πολιτών στο FDA, ζητώντας την ανάκληση όλων των εκδόσεων του Zantac από την αγορά, δεδομένου ότι το NDMA δημιουργήθηκε λόγω της εγγενής δομής του ενεργού φαρμακευτικού συστατικού στο φάρμακο για το στομάχι, υποδεικνύοντας ότι όλοι οι ασθενείς ενδέχεται να εκτεθούν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του χημικού που προκαλεί καρκίνο.

Καθώς οι δικηγόροι συνεχίζουν να διερευνούν πιθανές αξιώσεις για καρκίνο του Zantac κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια, αναμένεται ευρέως ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αγωγές παρόμοιες με εκείνες που άσκησε η Anthony μπορούν να κατατεθούν εναντίον κατασκευαστών των φαρμάκων.

Το Zantac είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στην ιστορία με 1 δις δολάρια σε ακαθάριστες πωλήσεις από το 1986.

πηγη beasleyallen.com

Διαβάστε επίσηςΤο Zantac περιέχει 26000 φορές πάνω από τα όρια καρκινογόνο ουσία. Κατατέθηκε αγωγή
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ