2020-01-11 10:05:08
Φωτογραφία για Αναμένεται κορύφωση της γρίπης στις επόμενες εβδομάδες. Ανησυχίες για τους τρεις υπότυπους
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προς το παρόν συνεπικρατούν οι υπότυποι του ιού A(H1N1), A(H3N2) αλλά και τον ιό τύπου Β.

Η κορύφωση της γρίπης αναμένεται σε διάστημα περίπου πέντε εβδομάδων. Έτσι, παρά τη χαμηλή δραστηριότητα μέχρι στιγμής του κύματος της εποχικής γρίπης τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ειδικότερα, σε πρόσφατη έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC εντοπίζουν τη σημαντική αυτή ιδιομορφία συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, χτυπώντας «καμπανάκι» για τις πιθανές επιπτώσεις. «Πρόκειται για ένα μείγμα το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή θνησιμότητα, κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών, προκαλώντας παράλληλα μεγάλη πίεση στα συστήματα Υγείας».

Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρίνιζε ο υπεύθυνος του προγράμματος της εποχικής γρίπης του ECDC, Pasi Pentinnen, λίγα 24ωρα πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, «είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε να προβλέψει κανείς με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί φέτος το κύμα της εποχικής γρίπης και να εκτιμήσει τη σφοδρότητά του».


Η κορύφωση

«Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα σημειωθεί έξαρση» σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η κορύφωση αναμένεται σε περίπου πέντε εβδομάδες.

Πάντως, ο ίδιος εντοπίζει μια ακόμη σημαντική – και ευτυχώς θετική – διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. «Φέτος υπολογίζουμε ότι έχουν εμβολιαστεί στη χώρα περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες, γεγονός που μπορεί να έχει συμβάλει στην καθυστέρηση της γρίπης».

Σημειώνεται ότι πέρυσι, και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αντίστοιχος αριθμός των πολιτών που έλαβαν μία δόση αντιγριπικού εμβολίου δεν ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα – και σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς – ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται να αναχαίτισε προσωρινά την εκδήλωση περιστατικών ήταν και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν έως και τα μέσα Δεκεμβρίου. Και αυτό διότι η μετάδοση των ιών της γρίπης διευκολύνεται όταν επικρατεί ξηρός και κρύος αέρας, σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό που επικρατεί όταν το θερμόμετρο πέφτει.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους αυξήθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής: από το 1% που ήταν οι σχετικές επισκέψεις το διάστημα 23-29 Δεκεμβρίου, έφτασαν το 3% των συνολικών επισκέψεων σε γιατρούς το διάστημα 30 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου. Την ανοδική πορεία του κύματος της γρίπης μαρτυρούν και τα κλινικά δείγματα που εξετάζονται στα ειδικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα, από τα 52 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα οκτώ (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% που είχαν βρεθεί θετικά την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως πρόκειται για τον ιό τύπου Α, και πως συνεπικρατούν τα στελέχη Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2). Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο Α(Η1Ν1) φαίνεται ότι προσβάλλει περισσότερο τα νέα άτομα, ενώ ο Α(Η3Ν2) «προτιμά» άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Συνολικά, εννέα άνθρωποι έχουν νοσήσει και εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, για την αντιμετώπιση των οποίων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι πέντε εξ αυτών αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2019 και την πρώτη εβδομάδα του 2020. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας θάνατος – αφορούσε σε 61χρονο που ανήκε σε ευπαθή ομάδα, παρά ταύτα δεν είχε εμβολιαστεί.

Η εξάπλωση στις χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με την τελευταία συλλογή δεδομένων, χαμηλή είναι η δραστηριότητα της γρίπης και στη Γηραιά Ηπειρο. Ειδικότερα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μόλις τέσσερα σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη – στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στη Μεγάλη Βρετανία (με τη μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού της γρίπης να καταγράφεται στη Σκωτία και στην Ουαλία) αλλά και στη Γεωργία – έχουν χρωματιστεί με πορτοκαλί χρώμα, που σηματοδοτεί τη μέτρια πλην όμως σταθερή δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι μεν χαμηλή, αλλά έχει τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου. Την εβδομάδα κορύφωσης της γρίπης η ζήτηση κρεβατιών ΜΕΘ φτάνει επίσης στο υψηλότερο σημείο της, και είναι ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται οι Μονάδες κάθε χειμώνα από την εποχική γρίπη. Τον περσινό Φεβρουάριο χρειάστηκε να νοσηλευτούν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα 122 ασθενείς με γρίπη σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 η μέγιστη ταυτόχρονη κάλυψη κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με γρίπη έφτασε τους 158.

Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με επιπλοκές.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ