2020-01-14 16:40:11
Φωτογραφία για Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 ελέω Λιάγκα
Mετά από 4 χρόνια, ο ΑΝΤ1 τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ για όσα ακούστηκαν στην εκπομπή «Πρωινό» από τον τότε παρουσιαστή της Γιώργο Λιάγκα.

Ο παρουσιαστής του πρωινού είχε σχολιάσει το αποτρόπαιο έγκλημα του φόνου και τεμαχισμού της τετράχρονης Άννυ από τον βιολογικό της πατέρα ζητώντας ο άνθρωπος αυτός να μην φτάσει σε δίκη και να βασανιστεί μέρες μέχρι να πεθάνει και ο ίδιος.

Το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τιμώρησε τον σταθμό, σχεδόν 4 χρόνια μετά, με 30.000 ευρώ συνολικά. Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ για την προτροπή σε παράνομη ενέργεια (τέλεση βίαιου εγκλήματος) και επίσης των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για προστασία ανήλικων τηλεθεατών.

Η απόφαση του ΕΣΡ αναφέρει αναλυτικά αφού πρώτα παρουσιάζει τα λόγια του Γιώργου Λιάγκα στην εκπομπή της 5ης Μαΐου 2015:«είναι δυνατόν να σκοτώνεις και να τεμαχίζεις ένα τετράχρονο παιδί;… Ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει κάτι άσχημο σε μια τέτοια οικογένεια, που η μάνα είναι πιθανό να ήταν ιερόδουλη, ήταν μες στα ναρκωτικά ο πατέρας, μες στα δεν ξέρω τι ήτανε
. Μιλάμε για υπανθρώπους!… Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να φτάσει σε δικαστήριο. Δεν πρέπει να πάει σε δίκη ο άνθρωπος. Μόλις μπει στη φυλακή αυτός, μέχρι να πάει σε δικαστήριο, πρέπει κάποιοι άγιοι άνθρωποι να φροντίσουνε, έχω μια διαίσθηση, ότι πρέπει να γίνει ένα πολύ φριχτό έγκλημα, πολύ φριχτό έγκλημα όμως. Να ζήσει φρίκη αυτός ο άνθρωπος πρέπει, μέχρι να πεθάνει! Δεν μπορεί να πεθάνει, πρέπει να βασανιστεί για μέρες, μέχρι να πεθάνει το γουρούνι αυτό…». Ο όλος τρόπος διατύπωσης του λόγου του παρουσιαστή(χωρίς νηφαλιότητα και ψυχραιμία) συμβάλλει, και μάλιστα εν γνώσει της παρανομίας, στην ανάδειξη και προτροπή σε διάπραξη παράνομης ενέργειας, ήτοι στην αυτοδικία εις βάρος του φερόμενου ως δράστη.

Ενόψει όλων αυτών, καθίσταται σαφές ότι η εγκαλούμενη εταιρεία, κατά τη μετάδοση της εν λόγω εκπομπής, με την παρουσίαση των γεγονότων με τον προαναφερθέντα τρόπο παραβίασε – εκ προθέσεως – τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας διατάξεις. Επομένως, πρέπει να επιβληθούν στην εγκαλούμενη εταιρεία διοικητικές κυρώσεις και δη εκείνη του προστίμου. Περαιτέρω, με βάση τη βαρύτητα της παραβάσεως, το κοινώς γνωστό μερίδιο τηλεθεάσεως του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού (όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στο ΕΣΡ στοιχεία) και το γεγονός ότι η εγκαλουμένη υπήρξε πολλαπλώς υπότροπη (και) κατά το πρόσφατο παρελθόν για παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στο ΕΣΡ στοιχεία), κρίνεται ότι το επιβλητέο πρόστιμο είναι εκείνο των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για την προτροπή σε παράνομη ενέργεια (τέλεση βίαιου εγκλήματος) και επίσης των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για προστασία ανήλικων τηλεθεατών».

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ