2020-01-15 19:16:49
Φωτογραφία για Ρεκόρ όλων των εποχών για το τουρκικό έλλειμμα
Τα προεκλογικά μπαξίσια και το δωρεάν χρήμα που μοιράζει ο Ερντογάν για να μην βουλιάξει η τουρκική οικονομία, βυθίζουν το κρατικά ταμεία

Οι πλούσιες προεκλογικές παροχές του Ερντογάν στις απανωτές εκλογές του περασμένου έτους και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας μέσω αυξημένων κρατικών δαπανών και δημοσιονομικών κινήτρων, φάνηκαν στο υψηλότερο μηνιαίο έλλειμμα που κατέγραψε ποτέ η Τουρκική οικονομία.

Το Δεκέμβριο του 2019 η κεντρικής κυβέρνησης μπήκε μέσα κατά 30,8 δισ. λίρες (4,7 δισ. ευρώ) – όσο περίπου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για ολόκληρο το 2019. Το έλλειμμα της την ίδια περίοδο του 2018 η τρύπα στα δημόσια οικονομικά ήταν 2,8 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη ήταν υποτονική σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο έλλειμμα για το 2019 εκτοξεύεται σε 19,2 δισ. ευρώ., κοντά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης – στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.


Οι δαπάνες χωρίς την καταβολή τόκων αυξήθηκαν κατά 19,8% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 99,9 δισ. Λίρες, έναντι ετήσιας αύξησης κατά 18,9% κατά τη διάρκεια του έτους

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εσόδων παραμένει ασαφής, καθώς η οικονομία αρχίζει να κερδίζει έδαφος

Τα έσοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ουσιαστικά μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους καθώς ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο έτρεχε με 11,8%.

Αγορές

Η λίρα υποχώρησε ελαφρώς μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων – κατά 0,3% σε σχέση με το δολάριο – στα 5,8777.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκτακτο...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκτακτο...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ