2020-01-20 19:31:30
Φωτογραφία για Γρίπη: Γέμισαν οι ΜΕΘ και οι κλίνες των ιδιωτικών νοσοκομείων
Γεμάτες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ, ενώ δεκάδες ασθενείς με γρίπη αναμένουν να εισαχθούν νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους. Γέμισαν και οι κλίνες που διέθεσαν ιδιωτικές κλινικές.

«Στο κόκκινο» λειτουργεί ήδη το ΕΣΥ λόγω γρίπης. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να πασχίζουν με τους δεκάδες ασθενείς με επιπλοκές της νόσου που συρρέουν καθημερινά, παρότι το κύμα της γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί μέσα Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) το Σαββατοκύριακο 50 ασθενείς ήταν στη λίστα αναμονής στην Αττική.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι και σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι ανάγκες φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες και από ότι αναμενόταν, αφού και οι κλίνες που δέχθηκαν να διαθέσουν ιδιωτικές κλινικές μέλη της ΠΕΙΚ γέμισαν σχεδόν άμεσα
. Θυμίζουμε ότι η διάθεση κρεβατιών ιδιωτικών ΜΕΘ είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΚΑΒ, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία και να βοηθήσουν ασθενείς. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει στη διάθεση κλινών. Έτσι, οι 41 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων που διατέθηκαν στην Αττική από την ΠΕΙΚ έχουν γεμίσει, ενώ αντιθέτως οι περίπου 12 κλίνες που αφορούν ιδιωτικές κλινικές εκτός Αθηνών δεν καλύφθηκαν, δίνοντας σαφώς την εικόνα της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στην περιοχή της Αττικής.

Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζουν αναπνευστικές επιπλοκές, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών. Πάντως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα επιβεβαιωμένα σοβαρά κρούσματα γρίπης ανέρχονται σε 24, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 8 με την πλειονότητα των περιστατικών να πάσχει από γρίπη τύπου Α.

«Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα Δημόσια Νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα Νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα 224 κρεβάτια στα Νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό δεν επαρκούν. «Υπάρχουν 80 με 100 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται)», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.

Για την Ομοσπονδία, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια. Απορρίπτει δε, τα σχέδια για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμώντας ότι αδειάζουν περαιτέρω τα νοσοκομεία. «Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό», υποστηρίζει.

το είδαμε eretikos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ