2020-01-21 09:36:46
Φωτογραφία για Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ
Τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ, του υπερ-φορέα κοινωνικής ασφάλισης που δημιουργείται με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, περιλαμβάνει στα δύο πρώτο κεφάλαια το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται εντός των ημερών να τεθεί σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτό, υπό την ομπρέλα του ενιαίου και ψηφιακού εθνικού ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ τίθενται οι δύο δημόσιοι κοινωνικοί φορείς που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, προκειμένου, από την 1η Μαρτίου του 2020 να τεθεί σε λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Σύμφωνα δε, με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έως το τέλος του 2021 όλες οι διαδικασίες όχι μόνο αυτών που αφορούν την απονομή συντάξεων αλλά και τις επαφές του πολίτη με το Ταμείο, θα γίνονται ψηφιακά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας για την άμεση απονομή τουλάχιστον των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης και την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η απονομή του 34,48% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέσα σε ένα 24ωρο.


Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του καταλαμβάνουν τα δύο πρώτα, κυρίαρχα κεφάλαια καθώς μέσα από αυτά περνά ολόκληρη η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μιλώντας χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νέο σύστημα απονομής της σύνταξης ''επανάσταση''.

Αναλυτικά: Στο πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, προβλέπεται ότι από 1η Μαρτίου 2020 το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, και δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ, διατηρώντας όμως την διοικητική του αυτοτέλεια και την περιουσία του.

Το δεύτερο και ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια της μεταρρύθμισης, καθορίζει τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου υπερ-Ταμείου. Έτσι, καθορίζει για παράδειγμα τη διαδικασία ηλεκτρονικών αιτήσεων για μια σειρά διαδικασιών που αφορούν το μητρώο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων του Φορέα, όπως την διασύνδεση με την ΑΑΔΕ για την έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας, την εγγραφή νέων μελών σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς καθώς και την απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Σε περίπτωση δε, θανάτου άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου, η διαγραφή από τον e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα, με την αναγγελία της ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

Το σύνολο των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγεί ο νέος υπερ-φορέας θα λαμβάνονται πλέον, με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω απευθείας διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων στους οποίους απαιτείται η προσκόμιση. Ως υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτής, θα χρησιμοποιείται το πληροφοριακό σύστημα ''ΑΤΛΑΣ''. 

Αλλαγές επέρχονται και στην διαδικασία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, καθώς έως την 1η Ιουλίου 2020, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στο σύνολό τους από τους υπόχρεους εργοδότες. Τα στοιχεία δε, που περιλαμβάνονται σε αυτές, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα ''Εργάνη'', με στόχο την διαφύλαξη της νομιμότητας και την επιβολή προστίμων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εσκεμμένα η παραποίηση στοιχείων. Μάλιστα, δίνεται στο Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ η δυνατότητα να τροποποιήσει τις ημερομηνίες υποβολής των ΑΠΔ, με στόχο η υποβολή να γίνεται νωρίτερα.

Αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων, καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι βεβαιώσεις που απαιτούνται από τον Φορέα για την χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος μητρότητας, επιδόματος ασθένειας και επιδόματος εργατικού ατυχήματος θα εκδίδονται υποχρεωτικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. 

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται μάλιστα και ειδικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ηλεκτρονικά θα γίνονται άλλωστε και οι αιτήσεις για την πληρωμή του επιδόματος μητρότητας, εντός 8 μηνών από την γέννηση του παιδιού. Η ταυτοποίηση των στοιχείων θα γίνεται μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Στην πράξη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείο Εργασίας, με αυτές τις διαδικασίες αναμένεται να ψηφιοποιηθεί το 80% των επαφών που έχει ένας ασφαλισμένος με το Ταμείο.

Το υπόλοιπο 20% αφορά την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων, για την οποία προβλέπεται αφενός ότι το σύνολο των δεδομένων και ατομικών στοιχείων που αφορούν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την απονομή συντάξεων και τη μεταβίβαση συντάξεων λόγω θανάτου θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο σύστημα ''ΑΤΛΑΣ'' έως το τέλος Απριλίου και αφετέρου ότι όλες οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του Δημοσίου θα πρέπει να αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ έως το τέλος Ιουλίου. Όσο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικού χρόνου που δεν έχει ψηφιοποιηθεί θα αποστέλλονται τα φυσικά παραστατικά.

Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών διαλειτουργικότητας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να διασυνδεθούν οι εφαρμογές του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Πληροφοριακού συστήματος της Στρατολογίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των εφαρμογών των Σπουδαστολογίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την ηλεκτρονική πρόσβαση του συστήματος ''ΑΤΛΑΣ'' στα δεδομένα των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που απαιτούνται για την απονομή ή μεταβίβαση των συντάξεων.

«The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ