2020-01-23 23:33:47
Φωτογραφία για Ράπισμα στην Τουρκία από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης
Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Λιβύη απέρριψαν σήμερα «κάθε ξένη παρέμβαση» στη

χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, στη σύνοδο που διεξήχθη στο Αλγέρι με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Σάμπρι Μπουκαντούμ ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο «να σεβαστούμε τη Λιβύη ως ενιαίο κράτος, να σεβαστούμε την πολιτική εξουσία των νόμιμων αρχών στο σύνολο του εδάφους» της χώρας.

Με πρωτοβουλία της Αλγερίας, στη σύνοδο αυτή μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Τσαντ και του Μαλί. Συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από το Σουδάν και τον Νίγηρα.

Παρών στη σύνοδο ήταν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου που διεξήχθη στο Βερολίνο την Κυριακή.


«Η σύνοδος αυτή δεν είναι ένας μηχανισμός αλλά μάλλον μια σύνοδος για να ακουστούν οι φωνές των γειτονικών χωρών (της Λιβύης) στα διεθνή φόρουμ», εξήγησε ο Μπουκαντούμ. Όλοι οι συμμετέχοντες απέρριψαν «κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη» και ενθάρρυναν όλες τις πλευρές να επιλύσουν την κρίση «με ειρηνικά μέσα».

Στο Αλγέρι δεν συμμετείχαν ούτε ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ούτε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος πήγε στο Βερολίνο την Κυριακή, πρότεινε να βοηθήσει στην έναρξη ενός ενδολιβυκού διαλόγου. «Όλοι ζητούν τη μεσολάβηση της Αλγερίας. Είναι ενθαρρυντικό (…) Η ειρήνη στη Λιβύη είναι συνώνυμη με την ειρήνη σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τεμπούν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία έχουν βρεθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Την Κυριακή αναμένεται στο Αλγέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ