2020-01-26 20:33:53
Φωτογραφία για Ο «χάρτης» νέων συντάξεων: Τι αλλάζει με νέα ποσοστά αναπλήρωσης (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Τα παρακάτω κείμενα-ΠΙΝΑΚΕΣ κυκλοφορούν με τα σημερινά (26/01/2020) φύλα των Εφημερίδων «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» αντίστοιχα. Το ιστολόγιό μας (staratalogia.blogspot.com) τα μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Αναλυτικοί πίνακες με παραδείγματα για όλες τις περιπτώσεις. Τι αλλάζει με βάση τα καινούργια ποσοστά αναπλήρωσης. Ποιοι είναι οι «λίγοι» που θα ωφεληθούν. Πώς και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Από τον Νάσο Χαχζητσάκο - [email protected]

Τον «χάρτη» των νέων κύριων συντάξεων, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσα στους επόμενους μήνες από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες) και μετά τον επικείμενο νέο επανυπολογισμό τους με βάση τα καινούργια ποσοστά αναπλήρωσης, ο οποίος αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο με Μάιο, παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία»
. Στον αναλυτικό πίνακα εμπεριέχονται αναλυτικά τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα (με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης) των αναπροσαρμογών που θα προκύψουν για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων. Από την πρώτη κιόλας εικόνα επιβεβαιώνονται τα πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδας, βάσει των οποίων όποιες αυξήσεις προκύπτουν είναι μικρές και αφορούν λίγους. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι αλλά και οι «χαμένοι» της υπόθεσης, δηλαδή αυτοί οι οποίοι πραγματικά θα έχουν έστω και μικρές αυξήσεις, καθώς και αυτοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα ίδια ποσά με αυτά που τους πιστώνονται έως σήμερα, είναι οι εξής:

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Μηδέν στο πορτοφόλι

• Όλοι όσοι και όσες είχαν από 15 έως 30 έτη ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι με αυτά τα χρόνια ασφάλισης έχει συνταξιοδοτηθεί περίπου το 80% των δικαιούχων κύριων συντάξεων, δηλαδή περίπου 2.000.000 από το σύνολο των περίπου 2.550.000 «παλιών» και «νέων» συνταξιούχων (πριν και μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, του ν. 4387 του 2016, δηλαδή πριν και μετά τις 13 Μαΐου του 2016). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή για τη μεγάλη πλειονότητα των «απομάχων της εργασίας», θα συνεχίσουν και μετά τον νέο επανυπολογισμό να αποδίδονται τα ίδια ποσά με αυτά που πιστώνονται σήμερα στους λογαριασμούς τους, δεδομένου ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών γι' αυτούς παραμένουν τα ίδια.

• Όσοι και όσες έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω, αλλά όποιες αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από τις υφιστάμενες προσωπικές διαφορές. Ειδικά οι συνταξιούχοι που έχουν από 31 έως και 36 έτη ασφάλισης σε ελάχιστες περιπτώσεις ενδέχεται να δουν πραγματικές αυξήσεις. Οι αναπροσαρμογές που προκύπτουν γι' αυτούς κυμαίνονται από... 2,8 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν 31 έτη ασφάλισης και μέσες μεικτές αποδοχές 500 ευρώ από το 2002 και μετά, μέχρι και 105 ευρώ για όσους και όσες έχουν έως 35 χρόνια ασφάλισης και μέσες μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ από το 2002 και μετά. Για τους περισσότερους και τις περισσότερες από αυτούς που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία οι αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από τις προσωπικές διαφορές και το μοναδικό όφελος θα είναι η μείωση αυτού του επισφαλούς τμήματος της σύνταξής τους.

• Επίσης, δεν αναμένεται να δουν αυξήσεις οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες συντάξεων θανάτου (χηρείας), αναπηρίας, καθώς και όσοι παίρνουν σύνταξη από τον τ. ΟΓΑ και όσοι και όσες λαμβάνουν τα βοηθήματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

• Συμπερασματικά, προκύπτει ότι δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις, δηλαδή διαφορά στα ποσά που θα τους πιστωθούν και μετά τον νέο επανυπολογισμό σε σχέση με αυτά που τους αποδίδονται σήμερα, περίπου 2.300.000 συνταξιούχοι. Φυσικά, ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την πραγματοποίηση της διαδικασίας του νέου επανυπολογισμού με βάση τα καινούργια ποσοστά αναπλήρωσης από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

• Τις περισσότερες πιθανότητες να δουν μικρές ή και λίγο πιο μεγάλες, πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις γήρατος συγκεντρώνουν όσοι έχουν από 36 έως και 40 έτη ασφάλισης, συμπληρωμένα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζονται στον πίνακα. Οσοι και όσες έχουν συνταξιοδοτηθεί με αυτά τα έτη ασφάλισης («παλιοί» και «νέοι») δικαιούνται, ανάλογα με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών που είχαν από το 2002 και μετά, όπως ορίζει ο νόμος, από 22,05 ευρώ με 36 έτη ασφάλισης και μέσο όρο 500 ευρώ μεικτά συντάξιμων αποδοχών, έως και 216,3 ευρώ (με 40 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ μεικτά από το 2002 και μετά).

• Πραγματικές αυξήσεις (το ύψος τους θα καθοριστεί και στην προκειμένη από το ποσό των υφιστάμενων προσωπικών διαφορών) θα δουν και όσοι έχουν από 41 έτη ασφάλισης, συμπληρωμένα, και πάνω. Ωστόσο, όσοι έχουν δουλέψει περισσότερα χρόνια από όσους είχαν μέχρι και 40 έτη ασφάλισης δικαίως μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι «ριγμένοι».

Γιατί; Για όσους έχουν από 33,1 έως και 36 έτη ασφάλισης τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών τους διαμορφώνονται στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 1,59 που ισχύει) για κάθε έτος εργασίας και για όσους έχουν από 36,1 έτη μέχρι και 40 έτη ασφάλισης τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξάνονται στις 2,55 ποσοστιαίες μονάδες (από 1,80 που υφίσταται). Αυτό σημαίνει ότι, είτε εικονικά είτε πραγματικά, όσοι ανήκουν στις συγκεκριμένες «ομάδες» βάσει των ετών ασφάλισης λαμβάνουν και τις μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με όσους έχουν από 40,1 έτη ασφάλισης και πάνω. Τα ποσοστά αναπλήρωσης γι' αυτούς διαμορφώνονται στη μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή μειώνονται! Συγκεκριμένα, σήμερα τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν αυτά τα έτη ασφάλισης είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «κουρευτούν» κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Σε... δόσεις έως το 2024!

ΣΥΜΦΩΝΑ με το νομοσχέδιο, όποιες πραγματικές αυξήσεις δεν θα δοθούν ολόκληρες, αλλά σε... δόσεις έως το 2024. Συγκεκριμένα, οι αναπροσαρμογές θα γίνουν ως εξής:

1.Αν το καταβαλλόμενο σήμερα ποσό είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό των «παλιών» συντάξεων (όσων εκδόθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή έως και τις 12 Μαΐου 2016), το τυχόν επιπλέον ποσό που θα προκύψει εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

2.Αν το καταβαλλόμενο σήμερα ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό θα προσαυξάνεται κατά το 1/5 της πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και ισόποσα κατ' έτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία από την οποία καταβάλλονται και τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις. Τα αναδρομικά που θα προκύψουν για τους λίγους και τις λίγες που θα έχουν πραγματικές αυξήσεις, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα δοθούν εφάπαξ. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26/01/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

Σύμφωνα με σημερινό (26/01/2020) δημοσίευμα του «Ε.Τ.Κ.» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ:

Οφέλη για 500.000 συνταξιούχους (τουλάχιστον) φέρνουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών βγαίνουν από τον πάγο των αυξήσεων από φέτος καθώς θα έχουν νέο επανυπολογισμό που αναπόφευκτα θα αυξήσει την ανταποδοτική τους σύνταξη και θα κατεβάσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Ανάλογα με τον μισθό και τα έτη ασφάλισης οι προσωπικές διαφορές προβλέπεται ότι θα μηδενιστούν για χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους και εκεί που θα περίμεναν αυξήσεις μετά από μία δεκαετία θα τις δουν από φέτος έστω και σε μικρά ποσά. Στην κατηγορία αυτή οι αυξήσεις θα δοθούν με δόσεις για την πενταετία 2020, 2021, 2022, 2023 και 2024.

Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 ως και 30/9/2019, θα πάρουν άμεσα και όχι σε δόσεις τις αυξήσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων εφόσον έχουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω και δεν παίρνουν προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου. Η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά από 1/10/2019.

Όσοι εξ αυτών παίρνουν προσωπική διαφορά επειδή είχαν μειώσεις άνω του 20% τη διατηρούν ενώ με την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που θα έχουν στον νέο επανυπολογισμό θα κλείσουν πιο γρήγορα την ψαλίδα της προσωπικής διαφοράς από το 2023 και μετά.

Οι νέοι από εδώ και πέρα συνταξιούχοι βγαίνουν άμεσα κερδισμένοι καθώς από τα 30 έτη και πάνω η σύνταξη παίρνει μεγάλες αυξήσεις, ανάλογα με τον μισθό.

Δείτε και τους παρακάτω ΠΙΝΑΚΕΣ που δημοσιεύει σήμερα (26/01/2020) ο «Ε.Τ.Κ.»:

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ